През декември и януари ще има частично поскъпване на цената

...
През декември и януари ще има частично поскъпване на цената
Коментари Харесай

Очаква ли се увеличение на цената на газа през декември, експерт обясни

През декември и януари ще има отчасти повишаване на цената на природния газ , въпреки че регионът към този момент „ се изпълни ” с природен газ. Цената в България е под равнищата на тържищата в Европа.

Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в ефира на.

Toй предвижда, че спомагателното повишение на цената на газа ще бъде 10-15%.

Мотивът за покачване на цената са войните в Украйна и изключително спора в Близкия изток.

„ След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се усилва, това покачва риска и се отразява и от тържищата ”, сподели Хиновски.

През ноември мегаватчас ще коства 82 лв. и 12 стотинки. „ Булгаргаз ” внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно контролиране го утвърди. Така нарастването е 36 % по отношение на октомври, когато плащахме 60,41 лв..

Мотивите за по-високата цена е растежа на цената на природния газ на интернационалната борса, която е част от образуването на крайната стойност. А покачването пристигна след началото на спора сред „ Израел ” и „ Хамас ”. Въпреки това специалистите не чакат нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно градежа на 7-и и 8-и реактор в АЕЦ „ Козлодуй ” , Хиновски сподели, че това е добра вест.

„ Един подобен комплициран план има редица етапи. Фазата на подготовка продължава 4-6 година, съгласно експерти, а строителството – 5 години ”, изясни той.

Вижте повече във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР