През декември Гърция ще изплати предсрочно 5.3 млрд. евро заеми,

...
През декември Гърция ще изплати предсрочно 5.3 млрд. евро заеми,
Коментари Харесай

Гърция изплаща предсрочно още спасителни заеми от еврозоната

През декември Гърция ще изплати предварително 5.3 милиарда евро заеми, дължими на страните от еврозоната в границите на първата си избавителна стратегия, и се надява да повтори този ход през 2024 година, споделиха чиновници на финансовото министерство пред " Ройтерс " във вторник. Плащането се отнася за заеми с падеж през 2024 и 2025 г.

Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) дадоха на Гърция повече от 260 милиарда евро по време на гръцката дългова рецесия, почнала в края на 2009 година, в подмяна на строги ограничения за икономии. Третият избавителен проект за страната изтече през 2018 г.

Гърция неотдавна възвърна своя капиталов кредитен рейтинг за пръв път от 13 години.

Миналата година страната се разплати с МВФ, като издължи две години по-рано задълженията си в размер на 28 милиарда евро, насъбрани сред 2010 и 2014 година Освен това изплати предварително 2.7 милиарда евро на сътрудници от еврозоната.

" През идната година може да изплатим прибързано повече двустранни заеми ", сподели втори чиновник пред " Ройтерс ", без да дава повече детайлности за сумата или времето.

Държавите от еврозоната отпуснаха на страната 53 милиарда евро по механизма за разпределяне на заеми за Гърция по време на първия си избавителен проект, с падеж до 2041 година С плануваното заплащане тази година Гърция ще е изплатила общо към 13 милиарда евро, или една четвърт от заемите.

Откакто излезе от избавителните стратегии през 2018 година, Гърция разчита само на пазарите на облигации, с цел да покрива потребностите си от заеми. Ликвидният ѝ буфер от над 35 милиарда евро се дължи на по-високи от предстоящите данъчни доходи, мощен напредък и първоначални остатъци.

През 2024 година Гърция чака напредък на стопанската система от 2.9%, а през 2023 година отбелязва растеж от 2.4% - над два пъти повече от междинното за еврозоната. Освен това се надява да реализира примитивен бюджетен остатък от 2.1% от Брутният вътрешен продукт през идната година посредством по-големи вложения и мощни доходи от туризъм.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР