През декември 2022 г. екоинспекцията във Велико Търново е наложила

...
През декември 2022 г. екоинспекцията във Велико Търново е наложила
Коментари Харесай

Дървопреработвателен завод отнесе 20 000 лв. глоба за обгазяване на два търновски квартала

През декември 2022 година екоинспекцията във Велико Търново е наложила три санкции за общо 22 300 лева Едното наказателно разпореждане е за налагане на имуществена глоба от 20 000 лева " Кроношпан България " ЕООД за несъблюдение на Условие 9.4.1. от Комплексно позволение № 570-Н0-И0-А0/2018 година Това излиза наяве от систематизирани данни за активността на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново през последния месец на предходната година, оповестени в уеб страницата на институцията.

Дървопреработвателната компания е санкционирана за допускане на разпространяване на миризми на 26 септември 2022 година в кварталите " Зона Б " и " Бузлуджа " във Велико Търново, дължащи се на отделяните летливи органични съединения при процесите на сушене, осъществявани на площадката на предприятието на ул. " Дълга Лъка ". По този метод компанията е нарушила следното изискване в комплексното си позволение: " Притежателят на актуалното позволение да прави всички действия на площадката по метод, недопускащ разпространяването на миризми отвън границите на индустриалната площадка ".
 Нищят 4000 т отпадък от Германия, складиран в Горнооряховско
Нищят 4000 т отпадък от Германия, складиран в Горнооряховско

Проверката е почнала нощес

През месеца са осъществени и три инспекции по сигнали на жители (на 15, 20 и 30 декември 2022 г.) за мощно задимяване и съществуване на дървесни стърготини във въздуха в кв. " Зона Б ", кв. " Бузлуджа " и кв. " Чолаковци ", за нечист въздух и задушлива миризма на бор и смола от активността на " Кроношпан ". Не са открити обаче миризма от сушенето на дървесина и дървесни частици във въздуха. Извършени информации за равнищата на формалдехид и прахуляк, които се мерят в Автоматичната измервателна станция (АИС) " Кроношпан " в търновския кв. " Чолаковци " не са посочили превишения на нормите.

През декември 2022 година специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда са направили 86 инспекции на 82 обекта във Великотърновска и Габровска област. Издадени са 13 наставления. През интервала са формирани три акта за открити административни нарушавания. Два акта са на физически лица за нарушавания на възбраните и рестриктивните мерки, избрани в заповедта на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазена зона BG0000190 " Витата стена " (разораване на пасища), формирани по Закона за биологичното многообразие. Третият акт е на сдружение, което не е изпълнило задължението си за осъществяване на лични периодически измервания на концентрациите на нездравословни субстанции в отпадъчни газове, изпускани в атмосферния въздух. Сключени са две съглашения по Закона за административните нарушавания и санкции сред наказващия орган и нарушителя на обща стойност 2 800 лева Наложени са настоящи месечни наказания на две сдружения за неспазване на самостоятелните емисионни ограничавания, избрани в разрешителните за прилагане на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.
 Мерят непорочност на въздуха в село Милево след тъжби на жители
Мерят непорочност на въздуха в село Милево след тъжби на жители

Мобилната станция ще остане в селото за 14 дни

Общо събраните суми по наложени наказания в предходни интервали са 4 802,52 лева От получените суми 3 842 лева са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират глобените обекти. Общините, получили най-големи доходи от наложени наказания, са Община Свищов (1 600 лева.) и Община Велико Търново (1 600 лева.).

След осъществени инспекции по сигнали е открито нерегламентирано заустване на отпадъчни води и торова маса във водни обекти. Издадени са наставления за прекратяване на замърсяванията. В период до 28 април 2023 година притежателят на животновъден обект в севливското село Душево би трябвало да отстрани тръбата, която води дъждовни води, отпадъчни води и фекалии при измиване на пространствата, където се отглеждат животните, в река Видима. На млекопреработвателното дружество в габровското село Велковци срокът за привеждане в сходство е 16 Януари 2023 година - сдружението би трябвало да провежда премахването на торовата маса от откритите площадки за недопускане на замърсяване на прилежащото дере, както и разчистване на дерето. Спазването на предписанията ще бъде тествано след приключване на периодите.
 Рибата в река Ахелой умира поради слаб отток
Рибата в река Ахелой умира поради слаб отток

Град Ахелой обаче не е присъединил всички отпадъчни води в помпената станция

Получени са два сигнала за замърсяване на въздуха в индустриалната зона на гр. Габрово от ТЕЦ-Габрово. Сигналите са тествани навреме от чиновници в Инспектората към Община Габрово. Не са открити нарушавания. В осъществяване на годишен график за надзор на източниците на излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух от неподвижни източници, на 29.11.2022 година от Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителна агенция по околна среда е извършено контролно премерване на излъчванията от котела на биомаса. Резултатите демонстрират съблюдаване на нормите.

През месеца са постъпили 4 сигнала от жители за птици в безпомощно положение , всички от типа дребен ястреб, открити в землищата на гр. Трявна, с. Момин общ брой (общ. Велико Търново), гр. Севлиево и на пътя сред с. Бутово и гр. Павликени. Птиците са изпратени за лекуване и следващи грижи в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР