През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

НСИ: Икономиката леко ускори растежа - до 3,1% през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2018 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 3.1% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 0.7% по отношение на третото тримесечие на 2018 година съгласно сезонно изгладените данни.

Това е леко ускоряване на икономическия напредък, след спада на темпа до 3% през третото тримесечие на предходната гад. За съпоставяне, българската стопанска система сподели динамичност от 3.6% през първото тримесечие на годишна база и с 0.9% по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година. През второто тримесечие повишаването на Брутният вътрешен продукт се забави до 3.4% по отношение на същия интервал на предходната година и до 0.8% във връзка с предходното тримесечие.

Според експресните оценки на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие. Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 29 881 млн. лв.. Реализираната добавена стойност е 25 905 млн. лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (81.3%), което в стойностно изражение възлиза на 24 288 млн. лв.. През четвъртото тримесечие на 2018 година бруто капиталообразуването е 6 292 млн. лева и заема 21% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.

През четвъртото тримесечие на 2018 година по отношение на третото тримесечие на същата година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 0.7%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.8%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2018 година принос за записания стопански напредък по сезонно изгладени данни по отношение на третото тримесечие на 2018 година има нарастването на износа на артикули и услуги - с 2.4%, бруто образуването на главен капитал - с 0.3%, и крайното ползване - с 0.2%.

През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 3.1% по отношение на същия интервал на миналата година. Брутната добавена стойност се усилва с 2.9%. Крайното ползване записва позитивен напредък от 5.3%. Бруто образуването на главен капитал регистрира растеж от 4% през четвъртото тримесечие на 2018 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Вносът на артикули и услуги се усилва с 2.5%, а износът на артикули и услуги - с 0.8%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР