През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия

...
През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия
Коментари Харесай

Евростат отчита ръст при продажбите на дребно у нас


През август продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз се намаляват за трети следващ месец вследствие на стесняване на потреблението на хранителни артикули при повишение на разноските за горива поради растящите цени, демонстрират данни на Евростат. Според формалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България нарастват за втори следващ месец.

През август 2022 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 0,3% по отношение на юли, когато се свиха с 0,4%, а в границите на целия Европейски Съюз се намалиха за втори следващ месец с 0,2 на 100.

Спадът на продажбите на дребно през август се дължи значително на понижаване на потребителските покупки на хранителни артикули (с 0,8% в еврозоната и с 0,6% в целия ЕС), до момента в който продажбите на автомобилни горива се усилиха внезапно (с 3,2% в еврозоната и с 2,9% в Европейски Съюз като цяло) както поради летния почивен сезон за пътувания, по този начин и поради растящите цени. Продажбите на нехранителните артикули пък се покачиха през август с 0,2% в еврозоната и с 0,1% в Европейския съюз като цяло.

Спрямо август 2021 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 2,0% след спад с 1,2% през юли, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз те се свиха с 1,3% след намаляване с 0,7% месец по-рано.

Днешните слаби данни сочат за продължаващо намаляване на потреблението и са нов сигнал за идна криза.

За разлика от осреднената отрицателна наклонност в Европейски Съюз, продажбите на дребно в България се покачиха през август с 1,0% по отношение на юли, когато набъбнаха с едвам 0,1%, като това съставлява нарастване за втори следващ месец, след спада, регистриран през трите следващи месеца от април до юни, съгласно данните на европейската публична статистика.

По-голямо покачване при продажбите на дребно през август в границите на Европейски Съюз беше регистриран в други пет страни членки.

В Българи продажбите на дребно през август 2022 година пък се усилиха на годишна база с 2,1% след намаляване с 0,7% през юли, като в 6 други членки на Европейски Съюз беше регистриран по-добър напредък на търговията на дребно през осмия месеца на актуалната година.

CRE уточни също по този начин, че Франция ще работи върху спомагателен импорт на газ от Норвегия и други европейски съседи, с цел да отговори на търсенето и да добави останалите нужни количества.

Въпреки това Комисията прикани за взаимни старания за понижаване на потреблението на сила заради високите цени, които постановиха спомагателен напън върху държавния бюджет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР