През август потребителските цени в България се повишиха слабо спрямо

...
През август потребителските цени в България се повишиха слабо спрямо
Коментари Харесай

Слабо повишение на месечната инфлацията в България през август при пореден силен ръст на годишна база



През август потребителските цени в България се покачиха едва по отношение на предходния месец, само че годишната инфлация остана за втори следващ месец в най-високо равнище от началото на 2013-а година, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през август с 0,1% по отношение на юли, когато набъбна с цели 0,7 на 100.

На годишна база инфлацията през август се увеличи за втори следващ месец с 3,5%, отбелязвайки най-високо равнище от февруари 2013-а година насам.

Средногодишната инфлация за интервала септември 2017 - август 2018 година набъбна с 2,6% по отношение на интервала сред септември 2016 и август 2017 година.

                                                                                                      Графика на инфлацията на месечна и годишна база

 Снимка

През август цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета останаха на нивото от предходния месец, до момента в който цените на алкохолните питиета и на тютюневите произведения регистрираха покачване с 0,1%, а цените на облеклото и обувките - понижени с цели 3,8 на 100.

Цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива, се усилиха с 0,4%, тези за опазване на здравето - с 0,1% и за известия - с 0,3%, до момента в който цените на превоза се усилиха с 0,6 на 100.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) се увеличи през август с 0,3% на месечна база, до момента в който на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се форсира до 3,7% след покачване с 3,6% през месец юли.

Данните на Национален статистически институт са явен знак за продължаващото ускорение на потребителската инфлация устойчиво над равнището от 3% за трети следващ месец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР