През август миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че

...
През август миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че
Коментари Харесай

БРИКС: Проваля ли се плана на Путин да измести долара?

През август предходната година съветският президент Владимир Путин съобщи, че намаляването на смисъла на щатския $ е " неизбежно ". Понастоящем обаче няма индикации, че международната стопанска система се отдалечава от $.

Забележките на Путин, изказани посредством видеовръзка на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, може би послужиха като рецензия на западните наказания против Русия, само че стремежът му да понижи господството на $ към момента не се е осъществил в огромен мащаб.

Въпреки уговорката на Русия да “ ” стопанската система си, като заобикаля валути на страни, които осъждат дейностите ѝ в Украйна, една неотдавнашна графика, оповестена на X от портала за финансови вести Barchart, удостовери продължаващото владичество на $. Графиката разкрива, че доларът на Съединени американски щати е употребен в 48% от интернационалните платежни транзакции през предходната година, изпреварвайки еврото с 23.2% и китайския юан с 3.47%.

Много страни, както огромни, по този начин и дребни, в това число Русия и Китай, се стремят да понижат зависимостта си от $ в интернационалната търговия. Според Джей Загорски, доцент в Questrom School of Business към Бостънския университет, това предпочитание е довело до изказването на Путин на срещата на върха на БРИКС.

Путин възприема страните от БРИКС като основни за упоритостта си да измести международната стопанска система от западното въздействие, като акцентира на шесткратното нарастване на взаимните вложения и транзакции сред членовете на организацията.

Въпреки че въздействието на блока е повишено доста, разширявайки се от 18% на 26% от международния Брутният вътрешен продукт сред 2010 и 2021 година, Загорски акцентира провокациите, които попречват по-широкото потребление на валутите на БРИКС в интернационалната търговия. Например, валутният надзор в Китай лимитира придвижването на капитали, което затруднява китайските компании да убедят задграничните субекти да одобряват юана.

По сходен метод Русия е изправена пред спънки, дължащи се както на валутния надзор, по този начин и на интернационалните наказания, които лимитират потока на рубли в и отвън страната.

За да смекчат разноските по транзакциите и да понижат излагането на световна волатилност, членовете на БРИКС започнаха да уреждат покупко-продажбите в локални валути, а не в долари. Например Indian Oil Corp., водещата индийска петролна рафинерия, избра да употребява рупията, с цел да закупи нефт от Abu Dhabi National Oil Company, търгуван на интернационалните пазари в долари.

Въпреки напъните за поощряване на различни аварийни валути в границите на БРИКС, като да вземем за пример оповестения от Путин прогрес в тази посока на неотдавнашната среща на върха на групата, Загорски счита, че превъзходството на $ ще се резервира. Той допуска, че в случай че други огромни страни не подхващат обилни промени в политиката си, доларът ще резервира водещата си позиция в международната търговия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР