През август 2022-а Швейцария прие решението на Европейския съюз да

...
През август 2022-а Швейцария прие решението на Европейския съюз да
Коментари Харесай

Поделение на швейцарски търговец на суровини е купило руско злато въпреки санкциите

През август 2022-а Швейцария одобри решението на Европейския съюз да забрани “директен или косвен импорт, покупки или трансфер ” на добития в Русия драгоценен метал, в това число и доставките за трети страни – част от западните ограничения в отговор на съветското навлизане в Украйна.

 

Разпоредба в швейцарското законодателство обаче разрешава на задграничните поделения на локалните компании да търгуват с съветски първични материали до момента в който те са “юридически самостоятелни ” – термин, който швейцарската организация за въвеждане на глобите в деяние отхвърля да дефинира.

 

Въпросното сдружение е Open Mineral, записано преди година в Абу Даби – 100% благосъстоятелност на компанията от Цуг Open Mineral AG.

 

То е внесло в Обединените арабски емирства съветско злато за 44 млн. щ. $ посредством шест доставки сред август 2022-а и януари 2023-а, демонстрират документи, получени от “Файненшъл таймс ” и доказани от швейцарския търговец на първични материали.

 

Те са направени въз основа на заявления от съветските митници, предоставени на “Файненшъл таймс ” от про-демократичната Свободна фондация на Русия.

 

ОАЕ – главен търговски и финансов център на Близкия изток, са се позиционирали като неутрална районна мощ.

 

Фирмата Open Mineral, подкрепена от държавния фонд на Абу Даби “Мубадала ”, увери, че “приема доста съществено спазването на разпоредбите и прави нужните стъпки, с цел да удостовери, че сдружението не е нарушило нито един използван норматив ”.

 

Трансакциите на арабското отделение на Open Mineral са следващото доказателство за възприетата от някои търговци скица да поддържат потоците от съветски недопечен нефт и злато.

 

Подходът на компанията е подобен с този на основания в Швейцария търговец Paramount Energy & Commodities – притежател на Paramount Energy and Commodities DMCC в Дубай. “Файненшъл таймс ”, представен от Банкер, заяви преди месец, че сдружението е траяло да търгува с съветско черно злато от източното пристанище “Козмино ”, където организации правят оценка постоянно товарите като търгувани над ценовия таван, избран от Г-7.

 

Тогава Paramount отхвърли обвиняванията, че нарушава глобите с претекст, че компанията от Дубай работи и е ръководена “напълно без значение ”.

 

Въпреки че Швейцария е въвела глобите на Европейски Съюз, Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) на страната показва, че “юридически самостоятелните поделения на швейцарските компании зад граница … като цяло не са обвързани с условията на швейцарските забрани ”.

 

Министерството разяснява, че това е поради “териториалния принцип ”, което значи, че швейцарският закон се отнася единствено за жители и компании, регистрирани в страната.

 

За разлика от швейцарците, Европейски Съюз не разрешава на задграничните поделения на корпорациите от общността да търгуват със неразрешени съветски артикули по силата на клаузата “за незаобикаляне ”, предопределена да подсигурява, че фирмите се преценяват както с духа, по този начин и с буквата на закона, заложени в глобите.

 

SECO отхвърля да уточни изискванията, при които два юридически субекта не се считат за “юридически самостоятелни ”, тъй като по въпроса няма генерална политика и преценки се вършат за всеки обособен случай.

 

Open Mineral AG показва, че поделението в ОАЕ има личен офис, шефове в страната от Залива, чиновници, банкови сметки и кредитни линии и не заплаща дивиденти на швейцарския “родител ”.

 

В отговор на запитването дали швейцарската компания майка упражнява контрол върху компанията в ОАЕ, Open Mineral AG заявява, че “поделението работи като настрана сдружение по нормалния метод ”.

 

Швейцария, която резервира неутралитет по време на спорове и е основала регулаторна система за отбрана на тайната в секторите на банковото дело и търговията със първични материали, изненада интернационалната общественост през предходната година откакто последва Европейски Съюз в санкционирането на Москва поради войната в Украйна.

 

Агата Дюпар – откривател в неправителствената организация “Публичен поглед ”,обаче твърди, че в случай че SECO е имала терзания за каквото и да било сходно бизнес-споразумение, то сигурно е било добре съветвано “да обследва връзката сред двата юридически субекта, с цел да стане ясно дали правното разделяне съществува единствено на хартия и в реалност тези решения се вземат в Швейцария ”.

 

Open Mineral е учредена през 2017-а от група някогашни мениджъри на “Гленкор ”.

 

“Мубадала ” е дал финансиране в размер на 33 млн. щ. $ на швейцарската компания през 2021-а, която стартира работа в жанр eBay пазар за метали, само че навлиза и в секторни ниши като покупко-продажби с мед и литиеви концентрати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР