През август 2020 г. Навални, който е най-видният опозиционен политик

...
През август 2020 г. Навални, който е най-видният опозиционен политик
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека осъди Русия по дело за опита да бъде отровен Навални

През август 2020 година Навални, който е най-видният опозиционен политик в Русия, оцеля след хипотетичен опит да бъде токсичен по време на полет в Сибир. Тестове в западни лаборатории откриха, че опитът е бил изработен с нервнопаралитично вещество. Той беше на лекуване в Германия и непринудено се върна в Русия през 2021 година, където беше задържан още при идването си и по-късно беше изпратен в пандиза.

Навални упреква съветската страна, че се е пробвала да го убие и заведе редица каузи против съветските управляващи в Европейски съд по правата на човека. Русия отхвърля неговите обвинявания.

Базираният в Страсбург съд сподели в свое изказване, че следствието, извършено от съветските управляващи, не е било намерено за инспекции и не е отчело правото на жертвата да взе участие в производството. Той сподели и че Русия не е обърнала задоволително внимание на изказванията за вероятен политически претекст за опита за ликвидиране, както и на опцията в него да са взели участие държавни сътрудници. Освен това не са били тествани известията за приложимост на субстанция, разпозната като химическо оръжие.

През юни 2022 година съветският парламент гласоподава да бъде прекъсната юрисдикцията на Европейски съд по правата на човека в страната.

Говорителка на съда сподели, че защото Русия е била страна членка на Европейски съд по правата на човека и на Съвета на Европа по времето на хипотетичното отравяне, решението на магистратите е използвано и ще бъде предадено на Комитета на министрите на Съвета на Европа за осъществяване. Тя добави, че в Европейски съд по правата на човека чакат за разглеждане съвсем 30 каузи, заведени от Навални и неговите родственици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР