През август 1999 г. мощно земетресение с магнитуд от 7,5

...
През август 1999 г. мощно земетресение с магнитуд от 7,5
Коментари Харесай

Севда Шишманова: След труса през 1999 г. гласовете просто отслабваха, с техниката днес вадят живи хора


През август 1999 година мощно земетресение с магнитуд от 7,5 в Турция води до десетки хиляди жертви. По публични данни тогава те са над 17 000 души, по неофициални - двойно повече.

Филмът на Севда Шишманова - " Надежда по скалата на Рихтер ", сниман след Измитското земетресение, демонстрира разрушенията и битката за живот. В студиото на " 120 минути " тя показа спомените си от този момент и направи коментар за обстановката през днешния ден.

„ Прозорецът на вярата е едно безмилостно тестване за всички оживели, които стоят непрекъснато пред руините и чакат техните близки да бъдат извадени. Амплитудата на страстите е извънредно безпощадна – стартира от вярата и стига до отчаянието. Докато хората чакат да чуят гласовете на околните си, по-често разпознават труповете и телата, които са извадени “, разяснява журналистът в студиото на „ 120 минути “.

„ Докато гледах всичко, което сега се случва в Турция, си мислех, че това, което ги държи и по някакъв метод излиза отвън парализата на болката, е въпреки всичко борбата за всеки човешки живот. Битката за безусловно всеки глас и вопъл “, показа още тя.

С оператора Любомир Милошев тогава взехме решение да не покажем фрагментите от изваждането на телата. Битката беше повече от три дни, в които гласовете отслабваха, не се стигна до живи хора. Днес оборудването и техниката е доста по-съвременна, има видеосензори и микрофони. Всичко това дава доста по-големи шансове. Сега към момента вадят живи хора “, описа Севда Шишманова.

Тя показа още, че преди две вечери е гледала по какъв начин татко не стопира да приказва на дребното си момиченце, с цел да го поддържа будно. Спасителите съумяват да стигнат до него. След това детето споделило „ Татко, хайде да си отидем у дома “.

„ А неговият дом го няма, той е опустошен. Скръбта и нещастието са същите, без значение какъв е броят на жертвите. Земетресението преди дни беше доста по-мощно и покрива доста по-голяма територия в Турция в сравнение с трусът през 1999 година Сега са ударени 500 км. Мащабът е доста друг – домове, инфраструктура, учебни заведения, пътища. Тогава на Турция и трябваше доста време, с цел да се възвърне. Сега реакциите са доста по-силни, всевъзможни структури са мобилизирани, освободеният запас също е доста повече. Големият проблем е със строителството, там стои един корупционен механизъм “, уточни още Севда Шишманова.

Какво показа още тя и какъв бе коментарът ѝ за политиката на Ердоган – чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР