През археологическото лято 2019 г. продължиха разкопките на древния град

...
През археологическото лято 2019 г. продължиха разкопките на древния град
Коментари Харесай

Проф. Овчаров разказа какви чудеса са открити при разкопките на древния Мисионис

През археологическото лято 2019 година продължиха разкопките на античния град Мисионис край Търговище от проф. Николай Овчаров и неговия екип. При разкопките са открити четири базилики и други църкви, доста здания, неповторимо непокътнати.

Това е и огромен нравствен център – от този регион е почнала задачата на
Андрей Първозвани, който е бил апостолът, отговарящ за днешна Североизточна България, изясни проф. Николай Овчаров в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

Мисионис е един доста огромен късно древен и феодален град, упоменат е от арабския географ Ал-Идриси, като огромен търговски център, посочи професорът.



Тази година е изследван хореумът – зърнохранилището на крепостта, както и здания северно от базилика номер 2, изясни и археологът Ангел Конаклиев.

По думите му височината на крепостната стена, която е употребена като част от зидовете на хореума, е до 4 метра и е непокътната.

Според проф. Овчаров Мисионис и Перперикон имат сходна история. И двата града се опълчват на османското настъпление, само че умират в пожарища.

Кръщелната на най-голямата базилика в Мисионис към този момент е предпазена и покрита и може да бъде показана на хората. „ Тук са приемали християнството възрастните езичници”, посочи още проф. Овчаров.



При разкопките на античния град Мисионис са открити предмети от бита, само че и от въоръжението и снаряжението, както и украшения, посочи археологът Ангел Конаклиев.

По думите му би трябвало да се намерения и за консервацията на разкритото до в този момент, с цел да добие по-привлекателен тип самият град.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР