През април в България се очаква средната месечна температура да

...
През април в България се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Студът нахлува само след няколко дни с гръмотевични бури и градушки

През април в България се чака междинната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - сред 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса. Най-ниските температури през април ще са най-вече сред минус 2 и 3 градуса, а най-високите - сред 27 и 32 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По думите му месечната сума на преваляванията през април приблизително за страната ще бъде към нормата, която за равнините е сред 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

Април ще стартира с топло и най-вече слънчево време, тук-там в страната оптималните температури ще доближат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине леден фронт, от запад на изток на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, има възможност за градушки, а температурите ще се намалят с 4-5 градуса, само че ще се задържат по-високи от нормалните.

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, чакат се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите още веднъж ще се покачат. Ще бъде най-вече слънчево, тук-там в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.

В началото на второто десетдневие ще бъде относително топло. През интервала 11-15 април се чака на доста места в страната да има превалявания. Температурите ще се намалят и ще се приближат до нормалните за междинната за април. През втората половина от десетдневието се чака да бъде най-вече слънчево. Дневните температури ще се покачат, само че утринните ще бъдат ниски и тук-там в равнините, и в котловините ще има условия за слана.

 

През третото десетдневие температурите ще бъдат към и над нормата, а преваляванията към нормата. Вероятност за прекосяване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни превалявания, гръмотевични стихии, градушки и релативно намаляване на температурите, ще има към 22 април, 26 април и в края на месеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР