През април и май износът на украински въглища за Европа

...
През април и май износът на украински въглища за Европа
Коментари Харесай

Украйна рязко увеличи доставките на въглища за Европа

През април и май износът на украински въглища за Европа внезапно набъбна - до 54 хиляди и 82 хиляди тона , макар че за цялата 2021 година доставките възлизат на едвам 11,3 хиляди тона, а за 2020 година - 2,6 хиляди. Това оповестява " Комерсант ", базирайки се на данни на Евростат.

До 2014 година Европа купуваше 2-5 милиона тона украински въглища всяка година, само че вследствие на спора в Донбас, когато страната загуби достъп до главните залежи, доставките на практика бяха прекъснати. Сегашното възобновяване на износа се дължи на понижаване на вътрешното ползване заради загубата на надзор върху фабриките. Основата на доставките са коксуващи се въглища, които се употребяват от предприятията на Метинвест на Ринат Ахметов - ММК " Ильич " и " Азовстал ".

През юни компанията заяви, че след завладяването на Мариупол от съветските войски и двата завода са изцяло унищожени.

Друг консуматор на въглища - " Запорожстал " - е понижил на половина производството на прокат през последните шест месеца. В края на юни генералният шеф на предприятието Александър Мироненко изясни, че проблемите с логистиката затрудняват доставката на артикули на клиенти в Европа. Преди време стоманата преминаваше през пристанищата, само че този маршрут към момента не е недосегаем. Транспортирането през граничните пунктове в Западна Украйна е затруднено, заради което има презапасяване.

По-голямата част от украинските въглища сега се купуват завода U.S. Steel в Словакия. С негова помощ бяха сменени съветските коксуващи се въглища, чиито доставки стопираха през март.

В допълнение към украинското гориво, компанията прави и доставки дируктно от Съединени американски щати.

По-рано беше обявено, че Казахстан стартира да употребява обстановката с ембаргото върху съветските въглища. През интервала януари-май, още преди възбраната да влезе в действие, той е доставил съвсем два пъти повече въглища в Европейски Съюз, в сравнение с през цялата 2021 година

Източник: " Комерсант " / Лента.ру
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР