През април 57.6% от българските нефинансови предприятия отчетоха спад при

...
През април 57.6% от българските нефинансови предприятия отчетоха спад при
Коментари Харесай

Всяка втора българска компания губи приходи през април

През април 57.6% от българските нефинансови предприятия регистрираха спад при техните доходи от продажби, а близо 19% от тях започнаха стъпки за редуциране на личен състав. Това демонстрира проучване на Национален статистически институт за резултата от изключителното състояние, обвързвано с Covid-19, върху най-засегнатите браншове на стопанската система на страната.

При създалата се обстановка 57.6% от интервюираните предприятия показват, че са имали понижение в приходите от продажби на артикули или услуги през април спрямо март, когато 53.5% от тях бяха на това мнение. В същото време 32.1% показват, че не е имало смяна в приходите от продажби през април (спрямо 36.3% през март), а при 9.2% е имало нарастване (спрямо 9.5% месец по-рано).

Подобни са процентите при другите по мярка интервюирани компании, както при тези с сред 1 и 49 наети лица, по този начин и при тези с сред 50 и 99 наети лица, или с повече от 100 чиновници.

Най-сериозен спад през април в приходите от продажби на артикули и услуги означават 67.9% от предприятията в икономическите действия " Култура, спорт и развлечения, ремонт на домашен движимости и други действия ". За промишлеността този % е 55.8%, за строителството - 43.2%, а за дейностите " Търговия, превоз и ресторантьорство " - надлежно 67.3%.

36.8% от нефинансовите предприятия са подхванали през април стъпки за прилагане на " заплатен отпуск " във връзка с наетия от тях личен състав, до момента в който 26.9% от фирмите са пуснали личния състав си в " неплатен отпуск ", а при 26.5% е имало отдалечена форма на работа.

Освобождаване/съкращаване на наети лица са подхванали 18.5% от от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, откакто през март сходна мярка започнаха 17.2% от интервюираните нефинансови компании.

За месец май обаче 90% интервюираните нефинансови предприятия предвиждат, че ще продължат актуалната си активност (спрямо 80.6% на това мнение при предходното изследване на НСИ), 6.8% считат да преустановят краткотрайно активността си (при 15.4% на това мнение през март), а едвам 1.6% обявиха, че ще прекратят активността си (при 2% на това мнение при предходното проучване).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР