През април 2022 г. върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада

...
През април 2022 г. върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада
Коментари Харесай

Талибаните срещу наркотиците: Унищожават полета с мак, хората гладуват

През април 2022 година висшият водач на талибаните Хайбатула Ахундзада постановява, че развъждането на мак - от който може да се извлича опиумът, съществена съставна част за опиата хероин - е строго неразрешено. Всеки, който наруши възбраната, ще унищожи равнищата си и ще бъде осъден според законите на шериата.

Говорител на талибаните съобщи пред Би Би Си, че са наложили възбраната заради нездравословното влияние на опиума, който се извлича от капсулите на мака, и тъй като тя опонира на религиозните им убеждения. В предишното Афганистан е произвеждал повече от 80% от международното количество опиат. Хероинът, създаден от афганистански опиат, съставлява 95% от пазара в Европа.

От BBC откриват голям спад в растежа на мака в главните провинции, в които се отглежда опиат, като съгласно един специалист годишното развъждане може да е с 80% по-малко спрямо предходната година. По-малко рентабилните пшенични култури са изместили мака в полетата и доста аграрни производители настояват, че страдат финансово.

Те пътуват до провинции като Нангархар, Кандахар и Хелманд, шофирахме по неравни, кални пътища, вървяхме с километри в отдалечени, планински региони, проправяйки си път през аграрни земи, прескачайки буйни потоци, с цел да забележим действителността на място.

Указът на талибаните не беше прибавен към реколтата от опиат през 2022 година, която съгласно Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC) се е нараснала с една трета по отношение на 2021 година

Тази година обаче е доста друга. Доказателствата, които се виждат на място, се поддържат от фотоси, направени от горната страна.

Дейвид Мансфийлд, водещ специалист в региона на търговията с опиати в Афганистан, работи с Alcis - английска компания, профилирана в сателитния разбор.

" Вероятно развъждането на опиати ще бъде по-малко от 20% от това през 2022 година Мащабът на понижението ще бъде невиждан ", споделя той.

Голям брой аграрни стопани са спазили възбраната, а талибанските бойци унищожават реколтата на тези, които не са я спазили.

Тоор Хан, пълководец на талибанското патрулно поделение, с което сме в Нангархар, ни споделя, че той и хората му унищожават маковите полета от близо пет месеца и са изчистили десетки хиляди хектара от културата.

" Унищожавате моята равнища, Бог да унищожи дома ви ", крещи яростно една жена на талибанското поделение, до момента в който те изравняват маковата ѝ равнища.

" Бях ви споделила тази заран да го унищожите сами. Вие не го направихте, тъй че в този момент аз би трябвало да го направя ", крещи в отговор Туор Хан. Тя се отдръпва в помещението.

Синът ѝ е арестуван от талибаните, които го освобождават с предизвестие няколко часа по-късно.

Талибаните отиват въоръжени и в огромна група, защото в този регион е имало случаи на опозиция от страна на ядосани локални поданици. Най-малко един граждански е погубен при пукотевица по време на акцията за премахване на мака и има известия за други насилствени конфликти.

Фермерът Али Мохамед Миа има изумено изражение на лицето, до момента в който гледа по какъв начин подразделението унищожава полето му. Розови макови цветове, зелени луковици и счупени стъбла покриват земята, когато завършват с изкореняването.

От организацията го питат защо е отглеждал мак макар възбраната.

" Ако нямаш храна у дома и децата ти гладуват, какво друго би направил ", споделя той. " Ние нямаме огромни части земя. Ако отглеждахме пшеница на тях, щяхме да изкараме дребна част от това, което бихме могли да изкараме от опиума ".

Забраната за развъждане на мак принуждава аграрни стопани като Али Мохамед Миа да отглеждат по-евтини култури като пшеница
Забележителна е бързината, с която талибаните правят работата единствено благодарение на пръчки. Шест полета, всяко с повърхност сред 200 и 300 кв. м, се почистват за малко повече от половин час.

Как се усещат те, когато унищожават източник на приходи за личния си народ, който гладува.

" Това е заповед на нашия водач. Нашата честност към него е такава, че в случай че той каже на мой другар да ме обеси, аз ще го приема и ще се предам на приятеля си ", казва Тоор Хан.

Провинция Хелманд в югозападната част на страната в миналото е била сърцето на опиума в Афганистан, произвеждайки повече от половината от опиума в страната. Пътуваме до такава степен без значение от талибанското звено за битка с опиатите, с цел да забележим от първа ръка по какъв начин наподобява в този момент.

Анализът на Alcis демонстрира, че развъждането на мак в Хелманд е намаляло с повече от 99 %. " Снимките с висока разграничителна дарба на провинция Хелманд демонстрират, че развъждането на мак е намаляло до по-малко от 1000 хектара, до момента в който през миналата година е било 129 000 хектара ", споделя Дейвид Мансфийлд.

От BBC се срещат и с фермера Ниаматула Дилсоз в региона на Марджа - южно от столицата на Хелманд, Лашкар Гах - до момента в който той събира реколтата от пшеница. Миналата година той е отглеждал мак на същото поле. Той споделя, че фермерите в Хелманд, цитадела на талибаните, са се съобразили със възбраната.

" Няколко фермери се опитаха да отглеждат мак в дворовете си, скрити зад стени, само че талибаните схванаха и унищожиха тези полета ", споделя Ниаматула.

С изключение на звука от рязане на пшенични стъбла и виковете на птици, във фермата е безшумно. По време на войната полето е било фронтова линия. В Хелманд е имало база на английските войски и там те са водили някои от най-ожесточените си борби.

" Ние сме доста смутени. Пшеницата ни носи по-малко от една четвърт от това, което печелехме от опиума ", споделя той. " Не мога да посрещна потребностите на фамилията си. Наложи се да взема заем. Гладът е в разгара си, а ние не сме получили никаква помощ от държавното управление ".

" Ние знаем, че хората са доста небогати и страдат. Но вредата от опиума е по-голяма от изгодите от него. Четири милиона от 37-милионното ни население страдаха от наркотична взаимозависимост. Това е огромен брой ", споделя Забиулла Муджахид. " Що се отнася до различните източници на прехранване, ние желаеме интернационалната общественост да помогне на афганистанците, които са изправени пред загуби. "

Той отхвърля изказванията на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и други държавни управления, че опиумът е бил главен източник на приходи за талибаните, когато те са се борили против западните сили и предходния афганистански режим.

Как могат да чакат интернационалните организации да им оказват помощ, откакто талибанското държавно управление заплашва техните интервенции и финансиране, като не разрешава на дамите да работят във всички неправителствени организации, питат локалните.

" Международната общественост не би трябвало да свързва филантропичните въпроси с политическите ", дава отговор Муджахид. " Опиумът не вреди единствено на Афганистан, той визира целия свят. Ако светът бъде избавен от това огромно зло, тогава е заслужено афганистанският народ да получи помощ в подмяна. "

При източника въздействието на възбраната върху цените на опиума към този момент е явно. В Кандахар, духовната татковина на талибаните и обичайно различен огромен регион за развъждане на мак, се срещаме с фермер, който държи дребен ресурс от миналогодишната си годишна продукция - две найлонови торбички, всяка с размер на футболна топка, цялостни с тъмна, миризлива опиумна смола. Скриваме самоличността му, с цел да го предпазим.

" Миналата година, тъкмо преди възбраната, продадох една такава торба за една пета от това, което мога да получа в този момент. Чакам цената да се увеличи още повече, с цел да мога да устоявам фамилията си по-дълго време. Положението ни е доста неприятно. Вече взех заем, с цел да си купя храна и облекла. Разбира се, знам, че опиумът е нездравословен, само че каква е алтернативата? " - пита той.

Възможно е да мине известно време, до момента в който ценовият резултат се филтрира по веригата на противозаконния трафик на опиати до уличната цена на хероина.

" Въпреки че цените на опиума и хероина остават на 20-годишен връх, през последните шест месеца те спадат, макар толкоз ниските равнища на развъждане на мак през тази година ", споделя Мансфийлд. " Това допуска, че в системата има обилни ресурси, а производството и търговията с хероин не престават. Конфискациите в прилежащите щати и отвън тях също демонстрират, че дефицитът на хероин не е неминуем. "

Майк Трейс - някогашен чиновник на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) - беше върховен консултант на държавното управление на Обединеното кралство по въпросите на политиката в региона на опиатите, когато първият режим на талибаните забрани развъждането на опиат през 2000 година, една година преди водената от Съединени американски щати инвазия в Афганистан.

" Това не докара до голямо и директно влияние върху западните цени и пазари, защото участниците по този маршрут за трафик на опиати натрупват ужасно доста ресурси ", споделя той. " Такова е естеството на пазара и то не се е трансформирало радикално през последните 20 години. "

Съединени американски щати похарчиха милиарди долари в Афганистан, с цел да се опитат да изкоренят производството и трафика на опиат с вярата да пресечен източника на финансиране на талибаните.

Те нанесоха въздушни удари по макови полета в следената от талибаните територия, изгориха ресурси от опиат и направиха нападения в лаборатории за опиати.

Но опиумът се отглеждаше свободно и в регионите, следени от подкрепяния от Съединени американски щати някогашен афганистански режим - нещо, на което Би Би Си стана очевидец преди завладяването на властта от талибаните през 2021 година

Засега наподобява, че талибаните са постигнали в Афганистан това, което Западът не можа да реализира. Но има въпроси за това какъв брой дълго ще могат да го поддържат.

Що се отнася до хероиновата взаимозависимост в Обединеното кралство и останалата част на Европа, Майк Трейс споделя, че трагичното понижаване на развъждането на опиат в Афганистан евентуално ще промени типа на употребяваните опиати. " Хората евентуално ще се насочат към синтетичните опиати, които могат да бъдат доста по-неприятни от опиума. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР