През април 2022 г. нивата на въглероден диоксид (CO2) в

...
През април 2022 г. нивата на въглероден диоксид (CO2) в
Коментари Харесай

Нивата на CO2 в земната атмосфера достигнаха най-високите в човешката история

През април 2022 година равнищата на въглероден диоксид (CO 2 ) в земната атмосфера прекрачиха прага от 420 елементи на милион (ppm) – най-високото равнище, отчитано в миналото в човешката история.

Според института по океанография „ Скрипс “ междинната месечна стойност на въглеродния диоксид при обсерваторията „ Мауна Лоа “ в Хавай е била 420,02 ppm. Впоследствие тези наблюдения са подкрепени от Националната организация на океанските и атмосферни проучвания на Съединени американски щати – съгласно техните данни на 4 май 2022 година равнищата на CO са достигнали 421,33 ppm.

Тези стойности показват ясно по какъв тъкмо метод човешката интензивност трансформира коренно нашата планета и по какъв начин продължаваме да не вършим задоволително, с цел да предотвратим протичащото се.

Въглеродният диоксид е един от най-важните парникови газове, които се свързват с изменението на климата. Той се застоява в земната атмосфера с епохи. Въпреки че се среща в атмосферата и по натурален път (в дребни нива), концентрацията на този газ, улавящ топлината, се усилва последователно от Индустриалната гражданска война през 19. век насам и се отделя от разнообразни човешки действия, в това число горене на изкопаеми горива и обезлесяване.

Обсерваторията „ Мауна Лоа “ в Хавай се употребява като главно мерило за международните равнища на CO в атмосферата, защото се намира на високо и отдалечено място. Тя мери концентрацията на въглероден диоксид непрекъснато от 1958 година насам (когато равнищата бяха по-малко от 320 ppm).

Засега новите данни се смятат за предварителни, само че те следват една ясна наклонност, която се разпростира през последните десетилетия. Години след години равнищата на въглероден диоксид, регистрирани от обсерваторията „ Мауна Лоа “, се повишават устойчиво и през последното десетилетие са непрекъснато над 400 ppm. За информация – последния път, когато международните равнища на въглероден диоксид са били непрекъснато над 400 ppm, е бил преди 4 млн. години – интервал, в който светът е бил с към 3°C по-горещ и надморското ниво е било доста по-високо от днешното.

По принцип се следи известна сезонна разновидност на равнищата на въглероден диоксид в атмосферата, като най-високата междинна стойност е през май – малко преди растенията в Северното полукълбо да поемат големи количества въглероден диоксид от атмосферата в разгара на пролетта. Това значи, че междинната стойност за май ще е по-висока и от тази за април.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР