През април 2022 г. изследвания потвърдиха широко разпространените подозрения, че

...
През април 2022 г. изследвания потвърдиха широко разпространените подозрения, че
Коментари Харесай

Влияе ли COVID на менструалния цикъл?

През април 2022 година проучвания потвърдиха необятно публикуваните съмнения, че имунизацията против COVID-19 в действителност има резултат върху менструацията. Резултатите от проучване, извършено измежду 4000 дами, които имат менструация и са имунизирани срещу COVID-19, демонстрират, че към 42 % от тях имат промени в цикъла си след слагането на имунизацията. Промените нормално включват по-силно течение по време на менструация и по-дълга дълготрайност на менструацията.

Но по какъв начин се отразява инфекцията с COVID-19 - може ли да повлияе на месечния цикъл? Ето какво знаем по тематиката:

Влияе ли Коронавирус на менструалния цикъл?

Да. Степента на въздействието на COVID-19 върху менструалния цикъл към момента е значително незнайна.

Например, изследване, оповестено през февруари 2022 година, открива, че 16 % от участниците в изследването имат промени в менструалния си цикъл след прекаран COVID-19, в това число нередовна менструация и по-изразени признаците, като болежка и неразположение.

Проучване, оповестено през юни 2022 година, открива, че 47 % от участниците имат смяна в продължителността на цикъла, както и в силата на течението.

И двете изследвания демонстрират нуждата от по-нататъшно проучване на резултата на Коронавирус върху репродуктивното здраве - и по-специално да се оцени какъв брой дълго не престават тези промени, т.е. дали са краткотрайни или трайни.

Алиса Дуек,гинеколог, удостоверява, че е виждала голям брой пациентки с изчезнала или изменена менструация както след зараза с Коронавирус, по този начин и след имунизация. Въпреки това нормално е краткотрайно, споделя тя, и изисква единствено малко самообладание. Д-р Дуек отбелязва, че също по този начин е виждала пациенти в менопауза ненадейно още веднъж да имат менструация след прекаран Коронавирус.

Защо Коронавирус въздейства на цикъла?

Физическият стрес, в това число стресът при заболяване, пострадване или някаква смяна в живота, може да повлияе на цикъла. Това може да е една от аргументите и за измененията в менструацията, свързани с Коронавирус.

Разболяването от Коронавирус може да докара до по-дълъг менструален цикъл, тъй като тялото ви е фокусирано върху това да се усъвършенства, а не да овулира. Стресът е най-големият фактор, който въздейства върху менструалния цикъл, тъй че да, разболяването може да аргументи безпорядък както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект.

Това е по този начин, тъй като стресът може да провокира вълна от хормонални промени, които засягат доста телесни процеси, в това число менструация. Когато тялото е подложено на стрес, то стартира да създава повече хормони на напрежението. Това може да повлияе на репродуктивните хормони, изключително на прогестерона, който играе голяма роля при овулацията и признаците, които идват дружно с менструацията. В резултат на тези хормонални промени може да забележите промени в дължината, течението и други аспекти на менструацията.

Дори и да не сте били инфектирани с Коронавирус, може да имате промени в цикъла от цялостното влияние на пандемията върху всекидневието ни. А скорошно изследване, оповестено в " Акушерство и гинекология ", открива, че стресът, обвързван с пандемията, е повлиял на дължината, продължителността и честотата на менструалните цикли на хората спрямо преди пандемията. Така че, в случай че сте изолирани от околните си, не можете да работите или се притеснявате да не се разболеете, може също да имате проблеми с цикъла, дължащи се на този стрес.

Като цяло проучванията демонстрират, че менструалните промени, породени от зараза с Коронавирус, са краткотрайни, споделя доктор Дуек, само че " по-дългосрочните последствия от Коронавирус евентуално към момента се изследват ". Ако имате неточен цикъл от няколко месеца или имате някакви терзание, постоянно е добра концепция да се консултирате с Вашия доктор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР