През април 2020 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането

...
През април 2020 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането
Коментари Харесай

НСИ: От мярката 60/40 са се възползвали 17.6% от мениджърите в местата за настаняване

През април 2020 година Националният статистически институт (НСИ) започва провеждането на месечно анкетно изследване измежду шефовете на местата за настаняване за събиране на точна и навременна информация за положението и развиването на техния бизнес по време на изключителното състояние в страната.

При създалата се обстановка 50.4% от интервюираните считат да предложат на своите клиенти различен интервал за потребление на направените резервации.



Същевременно 62.5% от тях имат желание да понижат цената на пакет услуги, а 52.1% - на нощувката. Това оповестиха от Националният статистически институт.

По отношение на наетия личен състав 40.8% от ръководителите са подхванали като мярка „ заплатен отпуск “, следвана от „ освобождаване/съкращаване “ - 35.4%, и „ неплатен отпуск “ - 31.7%. От мярката „ 60/40 “ са се възползвали 17.6% от мениджърите, а от „ отдалечена форма на работа “ - 15.1%.

През март по-голяма част от шефовете (72.2%) оповестяват за понижение в приходите от активността си по отношение на предходния месец, а 24.5% от тях показват, че няма смяна.





В кратковременен проект (през идващия един месец) 42.9% от мениджърите предвиждат, че ще могат да обслужат „ до 50% “ от разноските за активността със лични средства, 18.0% от тях - „ до 100% “, а 38.2% от интервюираните показват, че няма да могат да се оправят сами.



По отношение на бъдещата интензивност на мястото за настаняване в кратковременен проект 42.6% от ръководителите чакат краткотрайно да преустановят активността си, 35.4% считат да продължат да работят въпреки и с понижен размер, а 14.6% чакат да продължат активността си, както преди изключителното състояние. Едва 6.3% предвиждат да я прекратят.



(Снимки: НСИ)

Методологични бележки

В интервала от 8 до 21 април Националният статистически институт организира малко бизнес проучване „ Места за настаняване “. Целта на проучването е да даде на обществото информация за резултата на изключителното състояние, обвързвано с COVID-19, върху най-засегнатите браншове на стопанската система в страната.

В анкетното проучване „ Места за настаняване “ са включени 2 336 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за посетители, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и жилища и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 кревати, които са функционирали през март 2020 година. Участието в проучването е непринудено, като в интервала от 8 до 21 април беше предоставена информация от 1 088 места за настаняване (46.6% от анкетираните).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР