През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел и неговият малък

...
През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел и неговият малък
Коментари Харесай

Историята на мъжа, който печели лотарията 14 пъти със съвсем проста математика

През 90-те години румънско-австралийският икономист Стефан Мандел и неговият дребен екип вземат участие в лотарията и печелят. Отново и още веднъж, и още веднъж.

Успехът, несъмнено, не е реализиран посредством в действителност късметлийски набор от цифри. Мандел има система, която в началото употребява, с цел да завоюва лотарията в Румъния. Впоследствие подкупва служители с парите и отпътува за Европа, а по-късно за Австралия.

Вероятността да спечелите от лотарията е много дребна. Шансът да спечелите джакпота в EuroMillions с един билет да вземем за пример е 1 към 139 838 160. Ако решите да удвоите възможностите си, като си вземете още един билет, шансът ви отново ще е единствено 2 към 139 838 160.

Ще забележите обаче, че в случай че приемем, че можете да купувате повече такива комбинации, най-после ще достигнете до миг, в който възможностите ви ще са 139 838 160 на 139 838 160. Сега вместо математически проблем имате логистичен проблем: да се сдобиете със 139 838 160 билета, без преди този момент да сте спечелили джакпота.

Според The Hustle Мандел вижда, че в някои лотарии премията от джакпота се повишава до повече от три пъти от разноските за изкупуване на всяка допустима композиция от лотарията. Ако приемем, че можете да купите всяка композиция от цифри, то вие имате (почти) обезпечена възвръщаемост на инвестицията си (в случай, че няколко постоянни играчи не завоюват с едни и същи цифри и не си поделят общата сума). Мандел всъщност взема решение да направи точно това.

Въпреки че не опонира на експлицитните правила, това не е напълно в духа на играта. Проблемите, въпреки и към този момент да не са математически, към момента не са дребни. Първо той би трябвало да убеди задоволително вложители да се включат в схемата, което реализира в продължение на няколко години. След това - да измисли метод за закупуване на всяка допустима композиция в която и да е лотария, в която те вземат участие. Като се има поради, че те могат да вкарват милиони разнообразни комбинации, това изисква да сътвори логаритми за генериране и печатане на билетите (което някои лотарии разрешават по това време).

След като купчината билети е била отпечатана и подготвена, е трябвало да се изчака задоволително огромен джакпот, с цел да може екипът да закупи тези билети в магазините. Дори и тогава, като се има поради големият брой билети, това не всеки път е ставало безпрепятствено, какъвто е казусът във Вирджиния.

След като се включва в голям брой по-малки лотарии в Австралия, Мандел вижда такива в Съединени американски щати, чиито джакпоти доста надвишават разноските за закупуване на всяка композиция. Особен интерес съставлява новата лотария на Вирджиния, която употребява единствено числата от 1 до 44 в тегленията си. Това значи, че има 7 059 052 вероятни комбинации, което е доста по-малко от нормалните 25 милиона или повече.

Когато джакпотът е задоволително висок - 15,5 милиона $ - той подрежда на екипа си на място да закупи билети на едро. Мандел, несъмнено, авансово е уговорил необикновената покупка, вместо да ги остави да влязат с купчина десетки хиляди билети и да кажат на служителя на бензиностанцията: " Надявам се, че ще вземете стотинки ". Въпреки това някои се отхвърлят от ангажимента и оставят незакупени комбинации от билети.

След два дни на покупки екипът на Мандел към този момент има 6,4 милиона от вероятните 7 милиона комбинации, нужни за гарантиране на облага. Въпреки всичко те отново разполагат с печеливш билет в безразсъдно огромната си купчина губещи билети.

Въпреки че е разследван от ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, не са открити никакви нарушавания. Общо Мандел печели 14 разнообразни лотарии, като прибира милиони от награди за себе си и за вложителите си, преди да се отдръпна в плажна къща на тропическите острови Вануату.

Източник: IFLScience


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР