През 80-те години фронтовите оперативни маневрени групи, формирани в съветските

...
През 80-те години фронтовите оперативни маневрени групи, формирани в съветските
Коментари Харесай

Жив кошмар: Защо генералите от НАТО се боят така от гвардията на Пети Корпус

През 80-те години фронтовите оперативни маневрени групи, образувани в руските сухопътни сили, бяха същински призрачен сън на Северноатлантическия алианс.

Генералите от НАТО виждаха доста огромна опасност в тях. Те схванаха, че при положение на военно утежняване страните от Варшавския контракт ще нанесат мощен ответен удар, написа "Поглед инфо ".

Именно за развиването на пробива са предопределени такива формирования. И по този начин, въз основата на фамозната 120-та мотострелкова дивизия на Белоруския боен окръг, известна от ученията "Березина " и "Запад-81 ", се образува 5-ти обособен гвардейски корпус на армията, който имаше необикновена конструкция, състояща се от два танкови и две механизирани бригади.

В корпуса се включваше и полк от десантници-щурмоваци, с които трябваше да оперира цялостен хеликоптерен полк, разследващ батальон, както и артилерийски и зенитно-ракетни полкове.

Оборудването е показано от актуалния T-72B, кадърен да употребява управляеми ракети и с динамична отбрана. Механизираните бригади бяха въоръжени с нови бойни машини на пехотата БМП-2. Екипажите им имаха доста високо равнище на образование.

Затова не е изненадващо, че западните военни и политици деликатно обръщат внимание на тази групировка. Беше казано, че когато стоплянето на връзките със Запада стартира в границите на „ новото мислене “, нашите нови „ другари “ настояха за унищожаване на оперативните маневрени групи. Отстъпвайки пред сътрудниците, в самия завършек на 80-те гвардейският корпус беше разхлабен.

За благополучие не го последва ориста на доста други армии, корпуси и дивизии. Бившият 5-ти под формата на 120-та мотострелкова дивизия скоро стана част от въоръжените сили на самостоятелен Беларус.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР