През 60-те и 70-те години на миналия век у нас

...
През 60-те и 70-те години на миналия век у нас
Коментари Харесай

Държавата продава на търг последната ”Комета”

През 60-те и 70-те години на предишния век у нас са доставени общо 12 комети, създадени в Съветския съюз, напомня bTV.

"Като са развивали до 40 възела скорост, която е една извънредно висока скорост за напредване по вода ", изясни Тодорка Стоянова, специалист във Военноморския музей.

Кометите кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за непознатите туристи и транспорт за българите.

"Те са опция и на автобусния превоз, тъй като напредването с тях ставаше извънредно елементарно и бързо, и прелестно в това време, даже и да страдате от морска болест ", уточни Стоянова.

В наши дни споменът за крайбрежния ни пътнически превоз, който на процедура към този момент не съществува, пази една "Комета-5 ", която дълги години стои на брега на Аспарухово. Скоро този спомен ще бъде изцяло премахнат. Предполага се, че индивидът, който се снабди с кометата, просто ще я нареже на скрап.

"Държавата е неприятен собственик на движими или недвижими парцели, тъй че разумно е да отиде или в частния бизнес или в общината ", сподели регионалният шеф Стоян Пасев.

В предишното кометата е употребена за ресторант, а в този момент се продава с начална цена от 9500 лв.. Желаещи обаче съвсем няма, а от регионална администрация търсят и други разновидности.

"Ако успеем да участваме по някой план. Да я опазим като културно завещание в кавички или спомен от предишното ", уточни Пасев.

Част от 12-те комети от дълго време са нарязани на скрап, а други са продадени в Гърция, където и в този момент кръстосват локалните острови с нови мотори.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР