През 60-те години Варосия е част от кипърския град Фамагуста,

...
През 60-те години Варосия е част от кипърския град Фамагуста,
Коментари Харесай

Турция иска да съживи изоставен през 70-те град в Кипър. Но Европа се надява това да не се случи

През 60-те години Варосия е част от кипърския град Фамагуста, който кипи от живот и е една от туристическите притегателни точки на острова. Само десетилетие по-късно неговите поданици го напущат и той опустява изцяло след турската инвазия там. Днес постройките по крайбрежието се виждат от километри разстояние, само че никой към този момент не живее и не върви на отмора там.

Турските управляващи обаче са решени да трансформират това. Анкара от много време насам работи по възобновяване на призрачния град. В края на тази седмица даже Турция възнамерява да отвори още веднъж мястото, само че от Европейския съюз (ЕС) се надяват това да не се случи.

Европейските водачи упорстват южната ни съседка да се откаже от проекта си най-малко към този момент, а като причина за това те показват, че сходно деяние би подкадило още напрежението сред Анкара и Атина поради турските сондажи за нефт наоколо до кипърското крайбрежие.

По думите на висшия комисар на Европейски Съюз за външните работи Джозеп Борел отварянето на Варосия повече от 4 десетилетия по-късно би довело до сериозен риск за връзките сред Гърция и Турция.

" Това ще усили напрежението и ще сътвори спомагателни усложнения за постигането на съглашение изключително в тази сложна обстановка, в която се намира Източното Средиземноморие ", е показал той пред Европейския парламент в сряда, представен от Bloomberg.

Кипър е разграничен на две елементи - гръцка и турска, след окупацията на северната част на острова от Турция през 1974 година. Днес Варосия е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР