През 50-те години настъпването на атомната ера принуждава ВМС на

...
През 50-те години настъпването на атомната ера принуждава ВМС на
Коментари Харесай

Чудните военни машини: AN-1 – самолетоносачът, който можеше да се спуска под вода

През 50-те години настъпването на атомната епоха принуждава Военноморски сили на Съединени американски щати да прегледат редица други възможности за военноморската авиация. Една такава различна е AN-1 – голяма подводница с нуклеарен мотор, която може да пусне осем бойни самолета за по-малко от осем минути.

Въпреки че AN-1 в никакъв случай не е издигнат, планът съставлява вълнуващ взор към невероятна морска машина, връх в инженерството по това време.

 Bikini Atoll 2001-01-14, Landsat 7 ETM+, bands 3-2-1-8

Атолът Бикини

Поразителната огнева мощност на нуклеарните оръжия против военноморските сили, демонстрирана на aтолa Бикини през 1946 година, подтиква Военноморски сили да обмислят различни способи за преместване и менажиране на самолетите си. Една от опциите е да се създадат реактивни изтребители амфибий, способни да изхвърчат непосредствено от морето – идея, която довежда до неуспеха на Convair XF2Y Sea Dart.

 F2Y Sea Dart 2

Convair XF2Y Sea Dart

Носеща името AN-1, концепцията за подводния самолетоносач по проект би трябвало да се реализира посредством трансформация на един модел на ракетна подводницата вид Хелибут. Хелибутът е по-голям от множеството подводници като повода е, че тя би трябвало да може да побере ракета с нуклеарен връх Регулус дружно с крилата й. Подводниците от клас Хелибут носят пет ракети Регулус – всяка от които е с размерите на дребен реактивен изтребител – в хангар, вграден в корпуса. Ракетите пък се изстрелват от релса от външната страна на корпуса.

USS Halibut SSGN-587 дружно с ракета SSM-N-8 Regulus

AN-1 би била огромна подводница – с дължина над 150 метра с ширина над 13 метра. Под водата тя би трябвало да развива скорост от 16 възела и с помощта на атомната електроцентрала на борда си, която обезпечава мощ от 15 000 конски сили, би могла да пътува до всяка точка на земята. Оригиналната подводницата има 6 торпедни апарата, инсталирани на носа, и две цеви за задна пукотевица.

Реалната огнева мощност на AN-1 обаче е ескадрила от осем изтребителя с отвесно политане. Проектирани от Boeing, тези изтребители първо се издигат на носещи платформи, а по-късно се изстрелват в небето от три 10,5-тонови турбореактивни мотора Wright SE-105. Два от моторите след изстрела ще отпаднат и ще бъдат възобновени, с цел да се употребяват още веднъж по-късно. Самолетът (който в никакъв случай не е напуща чертожната дъска) има приблизителна оптималната скорост от 3 маха (3 пъти скоростта на звука).

Специалистът по подводниците Хай Сътън, създател на „ World Submarines: Covert Shores Recognition Guide “, споделя пред Popular Mechanics:

През 50-те години на предишния век, когато цялата американска войска се насочва към атомната война, в един нуклеарен спор AN-1 щеше да бъде най-полезен. Подводницата нямаше да може да изпрати потребен брой изтребители за стандартна война, само че можеше да се прокрадне покрай границите на Съветския съюз или Китай и да изстреля самолети, въоръжени с нуклеарно оръжие, от непредвидена за комунистите посока.

Алтернативно, подводниците AN-1 могат да се подредят край крайбрежията на Азия и Европа и да образуват първата отбранителна линия на американците за отбрана против междуконтинентални бомбардировачи с нуклеарно въоръжение, като ги прихванат надалеч от Съединени американски щати. И самата неустановеност по отношение на мястото, където ще се появят самолетоносачите, би била забележителен фактор в логиката на психиката на врага.

Но AN-1 е идея, изпреварила времето си. Днес забележителното нарастване на високотехнологичните закани против самолетоносачите, в това число хиперзвукови оръжия и противокорабни балистични ракети, може да и да ги принуди към някакви адаптивни тактики, в това число да се премине в подводен режим, тъкмо както смятаха да създадат Военноморски сили преди 60 години. Така едни подводници, които придвижват и изстрелват безпилотни летателни апарати, някой ден биха могли да извършват доста от същите задачи, изпълнявани от самолетоносачите.

Съединените щати към този момент построяват безпилотни летателни апарати и подводници, доста по-големи от AN-1 и може да е единствено въпрос на време, преди да комбинират двете в прикрит и гибелен пакет.

 Parnall-Peto-N181

Parnall Peto

Концепцията за подводници, които носят самолети, не е нова, въпреки и образците да са малко и рядко. Първият аероплан, изстрелян от подводница, е водния Parnall Peto – от подводница HMS M-2 на Кралския флот, която е оборудвана с пробен хангар, в който да носи самолета, през 1925 година Тази инженерна смелост е последвана от крайцерската подводница Surcouf на френския флот през 1934 година, която приютява в своя хангар Besson MB.411, също воден аероплан, който се употребява за разузнаване. Японците също оборудват някои от подводниците си с плавателни самолети, като най-впечатляващият им дизайн е I-400, която носи три Aichi M6A1 Seiran. Те се употребяват за ударни задачи, както и за разузнаване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР