През 40-те и 50-те години в САЩ, а и в

...
През 40-те и 50-те години в САЩ, а и в
Коментари Харесай

След хиляди починали и осакатени деца: Елвис Пресли се ваксинира по телевизията

През 40-те и 50-те години в Съединени американски щати, а и в целия свят, бушува зараза от полиомиелит (детски паралич). В края на 40-те заболяването сковава приблизително по 35 000 души годишно, множеството от които деца. Само през 1952 година смъртните случаи са 58 000.

Вижте фотоси

Десетки хиляди деца всяка година остават инвалиди за цялостен живот, лечебните заведения са претъпкани с дребни пациенти, които даже не могат да дишат сами, тъй като нежните им телца са парализирани и са подложени на изкуствена вентилация с " стоманен бял дроб ".

 Снимка: Getty Images

Съединените американски щати са обхванати от суматоха, а учените неистово търсят избавление. Самият Франклин Делано Рузвелт е диагностициран с детски паралич, когато е на 39 години, и остава неподвижен от кръста надолу поради злокобната болест.

През 1951 година доктор Джонас Солк, ръководителят на лабораторията за вирусни проучвания към университета в Питсбърг, съумява да разграничава три разнообразни типа вируси, причиняващи полиомиелит, което му разрешава да създаде " мъртва " ваксина, при инжектирането на която организмът на детето стартира да създава антитела. Предварителните проби на имунизацията срещу полиомиелит стартират през 1952 година, като доктор Солк ползва пробни дози върху самия себе си, брачната половинка и тримата си сина.

 Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Две години по-късно здравният департамент на Ню Йорк стартира масирана акция за имунизация против детски паралич. " Но цената на препарата, апатията и незнанието се трансфораха в съществени спънки пред напъните за премахване на тежкото заболяване ", написа историкът Стивън Моудсли.

Влиятелният публицист Уолтър Уинчъл утежнява обстановката, откакто на 4 април 1954 година декларира през 50-милионната си радио и телевизионна публика: " Добро утро, господин и госпожа Америка и на всички останали. Моля за внимание! След малко ще ви опиша за новата ваксина против полиомиелит, за която се твърди, че лекува. Но може и да е палач! ".

 Снимка: Getty Images

Следва още по-тежък удар върху напъните на управляващите да убедят родителите да имунизират децата си. През април 1955 година над 200 000 деца от пет американски щата са ваксинирани, само че партидата се оказва дефектна - вирусът на полиомиелита не е убит . Разследването демонстрира, че партидата от имунизацията, създадена от калифорнийската фамилна компания " Cutter Laboratories ", е разболяла 40 000 деца, като 200 от тях са парализирани, а 10 губят живота си.

През идващите месеци броят на ваксинираните деца спада внезапно и управляващите подхващат неочакван, само че както се оказва по-късно изключително печеливш ход.

На 28 октомври 1956 година най-голямата звезда на Америка - Краля на рока Елвис Пресли отива студиото на CBS, с цел да взе участие в " Шоуто на Ед Съливан " и обществено пред обективите на фотографите получава своята ваксина против полиомиелит. По това време процентът на имунизираните младежи в Съединени американски щати, които са най-рисковата група, е едвам 0,6 на 100.

 Снимка: Getty Images

Тогавашният нюйоркски комисар по опазването на здравето Леона Баумгартнър и заместникът й Харолд Фюрст слагат имунизацията на Елвис, а фотосите от събитието заливат пресата в цялата страна. Шест месеца по-късно 80 % от американските младежи и девойки са ваксинирани против полиомиелит.

Само за 5 години броят на болните понижава с 96 %, а доктор Джонас Солк се трансформира в народен воин .

Президентът Дуайт Айзенхауер му отдава особено внимание по време на гала в Роуз Гардън в Белия дом. Нещото, което обаче впечатлява и оставя без думи хората, е отводът на доктор Солк да патентова откритието си, макар че съгласно оповестените от публицисти и специалисти калкулации, това би го направило най-богатия човек в света с доход от 7 милиарда $.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР