През 30-те години на миналия век Джаспър Маскелин бил нещо

...
През 30-те години на миналия век Джаспър Маскелин бил нещо
Коментари Харесай

Главен военен магьосник Джаспър Маскелин: Илюзионистът, помогнал за победата над нацистите

През 30-те години на предишния век Джаспър Маскелин бил нещо като суперзвезда вълшебник, който показвал магическите си качества пред тълпите във вариететните театри из цяла Англия. Плакат от 1931 година за престоя му в Лондон Паладиум го назовава " Най-великият илюзионист на Англия ".

Oooh, moustache alert! Presenting Jasper Maskelyne.
— Cumberchicken (@Cumberchicken)
Най-голямата машинация на Маскелин обаче се състояла в спектакъл от доста друг тип - пустинята покрай Кайро по време на Втората международна война, където той твърди, че управлявал екип за всеобщо произвеждане на, както го разказва в записките си от 1949 година „ Магия: Строго секретно “: " лъжливи устройства, предопределени да озадачават и подвеждат командирите на Оста ".



Триковете с пушек и огледала, които Маскелин и сътрудници му употребявали за „ Операция Бертрам “ - както се наричал проектът за машинация, прибавен във втората борба при Ел Аламейн през 1942 година - се учат от военните и до през днешния ден, а неотдавна беше оповестено, че стартират фотосите за филм, разказващ историята на Маскелин, с присъединяване на Бенедикт Къмбърбач в основната роля. Маскелин е включен в „ Шпиони, неистини и машинация “ - нова галерия, разглеждаща функциите, които измамата е изиграла в споровете от Първата международна война до наши дни, в Imperial War Museum, Лондон.

to play magician Jasper Maskelyne in WW2 drama " The War Machine "
— Tracking Board (@MyTrackingBoard)
Нейнните 150 обекта, в това число джаджи, публични документи, филми и фотоси, разкриват както добре известни истории, по този начин и по-малко такива, като тази на Нур Инайат Хан - първата жена безжичен оператор, изпратена в окупирана Франция.

„ Искахме да покажем, че войните не постоянно се водят и печелят на бойни полета или в заседателните зали “, сподели съкураторът Мишел Кърби.

„ Толкова доста неща са се случвали в сенките. “

Newspaper Clip. March 31, 1949. “The Biggest Bluff Yet - Top War Secrets by Magic ” Featuring Jasper Maskelyne.
— Secret Language (@language_secret)
Откакто Маскелин разгласил записките си, неведнъж се предполагало, че той преувеличил самостоятелния си принос, макар че изказванията на критиците, само че и тези на самия Маскелин, са сложни за доказване. „ Една очарователна, само че комплицирани част от нашата работа е деликатното насочване в действителността, тъй като истината за съответното присъединяване на дадени хора зад военните измами постоянно е мъчно да се удостовери “, споделя Кърби.

Как се случила смяната в кариерата му

Маскелин бил съвсем на 37, когато била оповестена войната. Потомък на илюзионистката аристокрация - неговият дядо изобретил трика с левитацията и станал прочут с разобличаването на измамници спиритуалисти - той непринудено се присъединил към екипа на Кралските инженери. Техниките на известните фокуси можели да се употребяват за камуфлаж, твърдял той и го потвърдил на усъмнилите се офицери, като направил немски боен транспортен съд от картон и огледала.

Today I discovered...Jasper Maskelyne, the magician who helped build decoys for the British army during WWII.
—  Dr. Waitman W. Beorn (@waitmanwbeorn.com
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР