През 2030 г. нефтодобивната промишленост ще губи по $2 трлн.

...
През 2030 г. нефтодобивната промишленост ще губи по $2 трлн.
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Електромобилите ще разорят нефтената индустрия

През 2030 година нефтодобивната индустрия ще губи по $2 трлн. годишно поради бурното нахлуване на електрическите автомобили, предвижда разбор на Goldman Sachs. Една от най-старите капиталови банки в света развива три сюжета за вероятното развиване на промишлеността - "базов ", "хипер " и "2 градуса по Целзий ".

Първият сюжет планува през 2030 година електрическите автомобили ще заемат 6.5% от международния автопарк, вторият - 10%, а третият - 15%. Според Goldman Sachs пикът на търсенето на петрол и артикули от преработката му ще настъпи през 2024 година поради стремителното развиване на пазари като индийския, а по-късно добивите ще стартират да спадат.

Броят на електрическите коли ще пораства в съвсем геометрична градация. През 2030 година по пътищата ще се движат 83 млн. коли на ток или 40 пъти повече, в сравнение с през 2016 година Решаващо въздействие върху развиването на електрическия превоз ще окаже цената на батериите. Днес 1 кВтч коства $220, а електрическите автомобили ще могат да се конкурират с бензиновите и дизеловите модели, когато поевтинее до $100.

Най-консервативната "базова " прогноза на Goldman Sachs планува през 2020 година киловатчасът да поевтинее да $165. По "хиперсценария " цената ще спадне до $110, а през 2030 година - до $75.

Лавинообразното разпространяване на електрическите автомобили ще изправи петролната индустрия на ръба на оцеляването. През 2030 година барел петрол ще коства сред $1 и $4, а съвкупните на бизнеса и страните ще доближи $1.3 трлн.

Преработващият бранш ще пострада най-рано и най-силно. Още през 2025 година натовареността на рафинериите ще спадне до 81% (кота, при която остават на печалба), а през 2030 година фирмите ще изгубят до 9% от пазара и по $93 милиарда годишно от неполучени облаги. Goldman Sachs предизвестява, че развиването на електрическите автомобили ще нанесе тежък удар по страните, чиито бюджети се образуват от приходи от петрол.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР