През 2025 година минималната работна заплата да достигне 1230 лева,

...
През 2025 година минималната работна заплата да достигне 1230 лева,
Коментари Харесай

1230 лв. минимална заплата и 2460 средна до 2025 г., иска КНСБ

През 2025 година минималната работна заплата да доближи 1230 лв., а междинната - 2460 лв., упорства КНСБ в Меморандум за социално-икономическото развиване на България за идващите 4 години, заяви БНР.

Предстои документът да се разисква с участниците в предизборната акция. Целта на синдиката е бъдещите ръководещи да се стремят към реализиране на съществени параметри в основни области като приходи и възобновяване на стопанската система.

Синдикалистите предвиждат годишен растеж на брутния вътрешен артикул от най-малко 3,5%. Те желаят интензивен растеж на заплатите от близо 13 на 100 годишно и слагат като съществена задачата минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинната в края на идващия четиригодишен управнически мандат. В момента съотношението е малко над 42 на 100.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява:

" На бюджета това, по наше пресмятане, ще коства някъде към милиард, милиард и 200 милиона на година. Тоест за четирите години малко под 5 милиарда лв.. Това е цената, с цел да можем да стигнем до тези величини, а с този напредък, който загатнах към този момент, за нас това е постижимо ".

От КНСБ упорстват за постигане през 2025 година на 67% от средноевропейските равнища на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и на приходите у нас по паритет на покупателна дарба.

В меморандума е заложено също искане за повишение на компенсацията за гледане на дете до 2-годишна възраст от сегашните 380 на 730 лева на месец, на междинната пенсия от 490 на 865 лв. и на минималното обезщетение за безработица - от 12 на 35 лева дневно.

" Политиците, които желаят да вземат властта, да кажат на народа, те това желаят ли да го извършват или няма да го извършват, тъй като да могат хората да си създадат сметката ", означи още Пламен Димитров.

В предаването " 12+3 " икономистът Любослав Костов показа разбор на КНСБ за подхванатите ограничения поради рецесията с ковид, съгласно който заделените от България средства за тази цел са близо 8 милиарда лв., 6,7% от Брутният вътрешен продукт на страната за 2019-а година. Сред страните от Европейски Съюз, по дял на тези средства, след нас е единствено Румъния, която има 4% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР