През 2024 се навършват 100 години от смъртта на Франц

...
През 2024 се навършват 100 години от смъртта на Франц
Коментари Харесай

Самота и абсурди на битието: Вдъхновяващият Франц Кафка

П рез 2024 се навършват 100 години от гибелта на Франц Кафка - един от най-известните немскоезични писатели. Произведенията му засягат безконечни човешки тематики - отчуждението, тоталния надзор, самотата и парадоксите на битието. Това съобщава Кристина Райман-Шнайдер за .

Франц Кафка е създател, който е формирал у милиони хора модерното чувство за субект и власт, за скрития драматизъм на битието. И от чието име произлиза терминът кафкианство, навлязъл в десетки съвременни езици: за ирационалното, неуместното и мрачното, което ни заобикаля. Творчеството на Кафка не може да се отдели от неговия комплициран живот, от сложните връзки със фамилията и близките, от проблемите му с дамите и в последна сметка от тежката болест и съзнанието за наближаващата гибел.

Произход и трагично детство

Кафка се ражда през 1883 година в Прага, в немскоезично еврейско семейство. С този си генезис той се оказва двоен новобранец за околния свят. А и вътре в фамилията не му е елементарно. Прочутото писмо до татко си Кафка написа на трийсет и шест годишна възраст, пет години преди своята ранна гибел. През 1919 година, писателят към този момент е достигнал върха на литературното си творчество: сътворени са както основните романи „ Америка “ и „ Процесът “, така  новелите „ Присъдата “ и „ Метаморфозата “. И таман в този собствен звезден момент като публицист Франц Кафка написа това писмо до татко, в което се изливат всички премеждия от детството му. В писмото апропо четем:

„ Разбира се, не бих могъл през днешния ден директно да опиша възпитателните ти средства през най-ранното ми детство, само че бих могъл почти да си ги показва, като осъждам по тези от по-късните години и по твоите маниери към Феликс. Тук би трябвало да се регистрира и утежняващото събитие, че по това време си бил по-млад, вследствие на което си бил по-бодър, по-див, по-първичен, още по-безгрижен от през днешния ден (…). Години наред по-късно страдах от мъчителната визия по какъв начин мъжът с исполински размери – моят татко – последната инстанция, може да пристигна при мен през нощта и от леглото съвсем неоснователно да ме изнесе на открито и по какъв начин, затова, аз за него съм безличие. “

El relato " Descripción de una lucha " fue la primera obra escrita por Franz Kafka.
— DINO (@Queprefiere9296)
Конфликтът с бащата

Франц Кафка е най-големият наследник на своя баща-тиранин Херман Кафка, който по този начин и не съумява да се помири с мисълта, че наследникът му остава напълно безучастен към фамилния търговски бизнес. Херман Кафка счита писателството за малоумен каприз, само че двамата влизат в спор и по други въпроси: връзките с дамите, къде да се живее, избор на специалност. Херман Кафка по този начин и не получава писмото от сина си, което през днешния ден е известно на целия свят: Франц помолил майка си да му го даде, само че тя просто не посмяла.

През късия си живот Кафка по този начин и не съумява да се устоя от писане, по тази причина работи в една застрахователна адвокатска фирма. Обича да кара мотоциклет, да върви на кино, от време на време се отбива и при алените фенери. Но другояче с дамите по никакъв начин не му върви, той просто не знае по какъв начин да се държи с тях. Коя непосредственост е допустима, в случай че той като мъж има съществени планове? Младият публицист няма отговор на този въпрос.

Verbringe die Zeit nicht mit der Suche nach einem Hindernis vielleicht ist keines da

Franz Kafka

Wünsche einen angenehmen friedlichen Tag
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР