През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на

...
През 2024 година трябва да бъде постигнат реален ръст на
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Заплатите през 2024 г. трябва да се вдигнат с двуцифрен процент

През 2024 година би трябвало да бъде реализиран действителен растеж на заплатите, а не просто компенсиране на инфлацията. Това съобщи през днешния ден във Варна водачът на КНСБ.

По думите му това значи нарастване на възнагражденията с двуцифрен %. Димитров добави, че растеж на заплатите би трябвало да има и в публичния, и в частния бранш.

Лидерът на КНСБ разяснява, че би трябвало да бъде прекъсната практиката възнагражденията да бъдат обвързвани с продуктивността на труда.

Дигитализацията провокира големи промени и в случай че някоя компания не се възползва от новите технологии, с цел да усили продуктивността си, това е проблем на работодателя, а не на чиновниците, уточни Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него диалогът за прекратяване на практиката за обвързване на заплати и продуктивност занапред ще се води всъщност. Според КНСБ обаче индикаторът " продуктивност " “ към този момент не образува даже 30 на 100 от оформянето на размера на възнагражденията, а значение имат други фактори.

Димитров добави, че в близко бъдеще специалистите от синдиката ще имат диалози с финансовото министерство по бюджета за идната година. По думите му би трябвало да бъде дискутирана още веднъж и тематиката със затварянето на " Марици " -те и предоговарянето на изискванията, заложени в Плана за възобновяване и резистентност.

Нужен е и диалог за промени в методите на оценяване на труда в публичния бранш, добави Димитров.

По думите му в бюджета за идната година би трябвало да се заложат и по-сериозни механизми за превъзмогване на демографската рецесия, в това число за привличане на хора от българските диаспори, които да се заселят и работят у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР