През 2024 г. Западните Балкани вероятно ще бъдат изправени пред

...
През 2024 г. Западните Балкани вероятно ще бъдат изправени пред
Коментари Харесай

Американското разузнаване: Западните Балкани са застрашени от междуетнически конфликт

През 2024 година Западните Балкани евентуално ще бъдат изправени пред нараснал риск от междуетническо принуждение.


Това се споделя в оценка на американската разследваща общественост в годишния отчет за заканите през 2024 година, съобщи БГНЕС.

" Националистическите водачи евентуално ще изострят напрежението в името на политическата си полза, а външните участници ще ускоряват и употребяват етническите разлики, с цел да усилят или защитят районното си въздействие или да попречат на

по-голяма интеграция на Балканите в Европейски Съюз или евроатлантическите институции ", предизвестяват специалистите.


В документа са посочени най-ярките рискове за гърмеж на Балканите:


- Сблъсъците сред сръбските националисти и косовските управляващи, които доведоха до смъртни случаи и ранени, в това число пострадвания на бойци мироопазващи сили на НАТО, през 2023 година, когато група въоръжени сърби навлезе в Северно Косово и умъртви косовски служител на реда.

- Лидерът на босненските сърби Милорад Додик подхваща провокативни стъпки, с цел да обезврежда интернационалните контрол в Босна и да обезпечи фактическо обособяване на своята Република Сръбска. Действията му могат да подбуден водачите на бошняшкото мюсюлманско население да укрепят личния си потенциал, с цел да защитят своите ползи. Това може да докара до яростни спорове, които биха могли да претоварят мироопазващите сили.

Потенциални разтърсвания в границите на страните

Вътрешнодържавните разтърсвания - без значение дали са подбудени от вътрешни безредици, икономическо неодобрение или провокации в ръководството - могат да подхранват цикли на принуждение, протести и вътрешни спорове. Предизвикателствата постоянно са преплетени с влошените социално-икономически резултати, необятно публикуваната корупция, разбъркванията на популацията, натиска и разпространяването на екстремистки идеологии от терористични и размирен групи.

През последното десетилетие ерозията на демокрацията по света, напрежението в съюзите на Съединени американски щати и провокациите пред интернационалните правила затрудниха Съединени американски щати и техните съдружници да се оправят с световните проблеми, като в същото време основават по-големи благоприятни условия за деяние на нечестни държавни управления и групировки безнаказано. По-долу акцентираме няколко случая, които ще имат капацитет за по-голямо влияние върху световната сигурност и капацитет за деяние от страна на Съединените щати, техните съдружници и сътрудници ", се споделя още в документа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР