През 2024 г. еврото ще бъде изправено пред сложен пейзаж,

...
През 2024 г. еврото ще бъде изправено пред сложен пейзаж,
Коментари Харесай

Еврото през 2024-а: От политическите промени до икономическите предизвикателства

През 2024 година еврото ще бъде изправено пред комплициран пейзаж, белязан от политически промени и стопански провокации. Ключовите събития включват парламентарни и президентски избори в няколко страни от еврозоната, на фона на световни спорове, фискално стягане и продължаващи опасения за инфлацията, написа Euronews.

След като претърпя две поредни години на обезценяване, единната европейска валута се възвърне през 2023 година и съумя да реализира растеж от 3% по отношение на $. През 2024 година обаче провокациите пред еврото ще бъдат доста и от най-различно естество.
Политически избори и изменяща се динамичност
2024 година ще бъде изпълнена със значими политически събития за еврозоната. Австрия, Белгия, Хърватия, Литва, Португалия и Словакия се приготвят за значими парламентарни и президентски избори.

Всички погледи обаче са ориентирани към идните избори за Европейски парламент, които ще се проведат сред 6 и 9 юни тази година. Вотът за избор на 705 членове на Европейския парламент е на път да докара до промени на най-високите равнища в Европейската комисия и Европейския съвет, с капацитет за въвеждане на нови политически начинания, засягащи еврото.
Прeдстоящите провокации
Пътят на еврозоната е изпълнен с провокации, произлизащи от продължаващите интернационалните спорове, изключително в Украйна и линията Газа. Във вътрешен проект блокът би трябвало да се пребори със серия от стопански тествания, изключително във връзка с бюджета на Европейски Съюз и наложителния " зелен " преход.

Фискалните политики в страните членки са подготвени за стягане през 2024 година Европейската комисия чака понижаване на ограниченията за енергийна поддръжка, което ще повлияе доста на бюджета.

Въпросът за " дълговата спирачка " на Германия ще бъде сериозен, изключително откакто през ноември 2023 година немският парламентарен съд разгласи забележителна част от държавния проект за финансиране на климатични и енергийни стратегии за противозаконен, което докара до дефицит от 60 милиарда евро в обществените финанси на нацията.

Този спор раздели икономистите. Според скорошно изследване на икономическите институти IFO и FAZ, някои се застъпват за реформиране или унищожаване на дълговата спирачка, с цел да се улеснят екологичните вложения, до момента в който съвсем половината поддържат запазването ѝ с аргумента, че тя подсигурява фискалната непоклатимост.
Забавяне на инфлацията и понижаване на лихвите
След постоянното възобновяване от вредите, нанесени от пандемията от COVID-19, движено от услугите, импулсът на растежа се забави заради по-високите разноски за живот, слабото външно търсене и резултатите от по-строгата парична политика. Очаква се инфлацията да продължи да понижава, макар че последователното разхлабване на паричната политика може да забави темповете на спад на ценовия напън.

По отношение на паричната политика Европейската централна банка резервира главните си лихвени проценти непроменени през декември, сигнализирайки за евентуалния завършек на цикъла на стягане.

Въпреки това, за разлика от ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард акцентира нуждата от опазване на бдителността. По думите ѝ, в този момент не е моментът за " събаряне на гарда " във връзка с лихвените проценти. Пазарът чака от ЕЦБ седем понижения на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през 2024 година
Какви са упованията за курса евро-долар?
ING Group поддържа възходящо мнение за еврото, очаквайки то да се увеличи до 1.15 по отношение на $ заради забавянето на стопанската система на Съединени американски щати, водещо до понижаване на лихвения % от страна на Фед. Експертите обаче признават, че слабият напредък в еврозоната може да накара ЕЦБ също да понижи лихвите, ограничавайки повишаването на единната валута.

Bank of America също предвижда, че валутната двойка EUR/USD ще доближи 1.15 до края на 2024 година Въпреки упованията за слаб напредък в еврозоната, се чака еврото да се ускори заради намаляването на лихвените проценти оттатък Океана. Според американската банка, обменният курс евро-долар е недооценен с към 15%.

Американската капиталова банка Citigroup пък чака задълбочаване на икономическата уязвимост в Европа, водена от забавянето на потребителските разноски и свиването на фискалните тласъци. Експертите на банката поддържат прогноза от 1.02 за двойката EUR/USD през идващите 6-12 месеца.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР