През 2023 пазарът на недвижими имоти се очаква да бъде

...
През 2023 пазарът на недвижими имоти се очаква да бъде
Коментари Харесай

Брокери очакват известно охлаждане на пазара на недвижимите имоти у нас

През 2023 пазарът на недвижими парцели се чака да бъде по-спокоен и уравновесен, спрямо динамичната предишна година. Прогнозата е за леко “охлаждане ” на интереса, заради фактори, като сериозната инфлация, смяната и покачването на лихвите по ипотечните заеми, както и продължаващата война в Украйна.

Това сочи разбор на пазара ни за първото тримесечие на годината, изработен от организация за недвижими парцели Arco Real Estate.

Първите шест месеца на годината са белязани от изчакване и наблюдаване във връзка с недвижимите парцели. Експертите в сектора плануват закъснение на повишаването на цените и последователно увеличение на предлагането.

Анализаторите чакат интензивността на пазара да спадне заради повишението на лихвите и повишаването на заемите.

Прогнозата е, че банките ще станат по-внимателни и ще завишат условията си към клиентите и плановете, които финансират.

Цените на парцелите в столицата към момента се задържат високи, даже за крайните региони на София, като Люлин и Дружба.

Средните цени на панелните жилища са сред 1300 - 1650 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в необятен диапазон, според от това къде тъкмо се намира парцелът и в какво положение е той. В централната част на града и регионите от необятния център цените на ново строителство в начален стадий започват от 1600 евро/кв.м. до 1850 евро/кв.м., а съгласно данни на компанията, покупко-продажби се осъществят и на цени от 1700 до 2700 евро/кв.м.

Най-активно е предлагането в регионите Малинова котловина, Студентски град, Надежда, Люлин и Овча купел. Средните цени на парцелите са в необятен диапазон - сред 1350 евро/кв.м. до към 1800-1900 евро/кв.м., според от това дали са приключени или не, къде тъкмо се намират и дали се оферират с място за паркиране. Най-голямо е предлагането при двустайните и тристайните жилища.

През първото тримесечие на 2023 година, съгласно данни на Arco Real Estate, търсенето е насочено към по-големи парцели за живеене. Жилищата, които се търсят от клиентите на компанията, са най-вече тристайни жилища, по опция приключени.

През първото тримесечие на годината се регистрират и много запитвания за къщи към град София или най-вече на 20 – 30 км. от столицата, както и за дребни имоти за еднофамилни къщи в регулация до към 80 000 – 100 000 евро/ Но намирането на сходни парцели е много мъчно, заради засиленото търсене през последните две години. В момента предлагането на къщи наоколо до София е лимитирано, а цените на тези парцели са и много високи.

В началото на 2023 година нормализиране на пазара се следи и във втория по величина град в България – Пловдив, като и тук се чака цените на парцелите да забавят своя растеж. Търсенето към момента продължава да е по-активно от предлагането, като ползата е основно към двустайни и тристайни жилища, най-вече ново строителство.

Цените се задържат на равнищата си от края на 2022 година В взаимозависимост от характерностите на парцела и неговото местонахождение, междинните цени могат да варират от 800 до към 1800 евро/кв.м. Предпочитани региони в града са Тракия, Смирненски, регион Централен.

Предлагането е фокусирано още веднъж основно върху жилищата, като се оферират най-вече двустайни и тристайни жилища, най-активно в Остромила и Гребна база.

Голям спад на годишна база се наблюдава  в морската ни столица, където за първото тримесечие на 2022 година са вписани 3471 или разлика от близо 23,5%.

Тенденцията е сходна и с Бургас, където са вписани 1528 покупко-продажби по отношение на 2139 през последното тримесечие на миналата година. Спадът на годишна база и тук е към 10% по отношение на същия интервал на 2022 година, когато в Бургас са вписани 1679 покупко-продажби.

Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през първото тримесечие на 2023г. е 44 461 по отношение на 67 362 през четвъртото тримесечие на 2022 година Наблюдава се спад по отношение на същия интервал на 2022 година, когато общият брой на вписаните покупко-продажби е бил 48 875. София.

При пазарът на ваканционни парцели се следи лек застой през първото тримесечие на годината. Имотите в морските и планинските ни курорти се търсят както от български жители, по този начин и от чужденци, като желани от чужденците си остават Слънчев бряг и Банско. От планинските ни курорти най-високи са цените на парцелите в к.к. Боровец (60-65 000 евро), а при морските – тези в Созопол (55-60 000).

По-ниски са цените на парцелите по Северното Черноморие, както и в Пампорово (около 40-45 000 евро). В Слънчев бряг и Свети Влас междинните цени на жилищата са към 50-55 000 евро. По Северното Черноморие цените на парцелите са в по-широк диапазон, като междинните цени са сред 38-45 000 евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР