През 2023 година в 22 общини - с две повече

...
През 2023 година в 22 общини - с две повече
Коментари Харесай

Увеличава се броят на общините, в които няма нито една аптека

През 2023 година в 22 общини - с две повече спрямо 2022 година - няма аптека. В още 42 общини пък има единствено една. Общият брой на аптеките за 2023 година едва понижава до 3252 (от 3296 през миналата година) по данни на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

Разположението им продължава да е съсредоточено в огромните общини и огромните обитаеми места - в София те са 725, в Пловдив - 219 и във Варна - 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до медикаменти остава мощно стеснен - това са да вземем за пример Трекляно, Антоново.

Ако създадем обзор на междинния брой население, обслужвано от една аптека, ще забележим, че най-добре обезпечено с аптеки е популацията на някои туристически общини - черноморските общини Несебър, Приморско и Царево, както и община Банско. В тази категория попада и община Челопеч, която разполага с 2 аптеки, обслужващи приблизително по 725 души. На другия завършек на спектъра са общини като Добрич - селска (в която една аптека обслужва 16,6 хиляди души), Тунджа (която разполага с две аптеки, обслужващи приблизително по над 10 хиляди души), Аврен и Джебел, в които наличните аптеки обслужват максимален брой население. Средно за страната една аптека обслужва 1988 души.

В подтекста на ограничавания достъп до аптеки и медикаменти в дребни и отдалечени обитаеми места, ще отбележим и че сега тече публично разискване на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Сред разнообразната палитра от оферти планът планува и смяна във връзка с търговията на дребно с лекарствени артикули, които се продават посредством автомати, а точно - тя да може да се прави и посредством автомати, които не са ситуирани на територията на аптеката или дрогерията, само че единствено в границите на съответната административна област, в която се намират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР