През 2023 г. в Русия нямаше масови протести. Не видяхме

...
През 2023 г. в Русия нямаше масови протести. Не видяхме
Коментари Харесай

Работеше в Съветския съюз, работи и сега. Как Русия се справя с инакомислещите

През 2023 година в Русия нямаше всеобщи митинги. Не видяхме и стряскащи подиуми на служители на реда с каски и бронежилетки, които бият студенти или блъскат възрастни стачкуващи в полицейски микробуси. Но инакомислещи има и те са репресирани. Как се случва това?

19 години отнемане от независимост по обвиняване в екстремизъм. 25 години затвор за държавна измяна. И двете присъди се дефинират като политически стимулирани. И двете са в Русия .

Единият наказан е опозиционерът , а другият - някогашният публицист и опозиционер . През ноември художничката от Санкт Петербург Александра Скочиленко също беше наказана на 7 години затвор за антивоенен митинг.

В Русия няма всеобщи митинги или шокиращи фотоси на задържани. Репресиите обаче са преместени в съдилищата и в пандизите.

" Това е завръщане към репресивната система от интервала след Сталин ", споделя правозащитникът Александър Черкасов от организацията " Мемориал ",. Според него в този момент Путин се връща към същите способи.

" Обхватът на репресиите се оказва задоволителен: Един човек е вкаран в пандиза, а други стотина са с вързани ръце, тъй като към този момент имат административно нарушаване, а идващото такова значи затвор. Това работеше в Съветския съюз, работи и в този момент ", споделя той.

През 2023 година присъдите за отнемане от независимост, обсъждани като политически стимулирани, стават все по-дълги.

Според отчета за 2023 година на OVD-Info, правозащитна организация, която следи и рапортува за репресиите в Русия, продължителността на отсъденото време в пандиза при антивоенни дейности там е от 36 до 77 месеца. За обява в интернет руснаците най-често са получавали присъди сред 34 и 65 месеца.
" Сатанинско дело "
Закони с неразбираем език и непредсказуемо приложение. Докладът на OVD-Info демонстрира, че Кремъл си служи с тях, с цел да потиска съществени свободи на жителите в Русия.

За задачата са основани редица нови закони, а други са изменени. Те криминализират разпространяването на това, което страната дефинира като " погрешна " информация за въоръжените сили, както и " оправдаването " на тероризма, " реабилитирането " на нацизма и така нататък

През 2023 година в Русия са заведени минимум 2830 каузи по закона за " дискредитиране " на въоръжените сили. Това съставлява лек спад по отношение на миналата година, когато хора, задържани по време на антивоенни митинги, постоянно са били упреквани по този член.

Има обаче забележителен растеж на осъдените за " повторното " дискредитиране на въоръжените сили. В сходен случай законът планува отнемане от независимост до пет години. Така на 28 декември в Краснодарския край е упрекнат 86-годишният православен архиепископ Виктор Пивоваров .

" По време на разпита споделих, че настоящето държавно управление работи нелегално. То е правоприемник на тези, които направиха болшевишкия прелом през 1917 година, и то продължава тяхното сатанинско дело ", споделя Пивоваров пред RFE/RL.

През 2023 година има растеж и на делата, водени поради разпространяване на " погрешна " информация за войната в Украйна, изключително в случаите, за които се твърди, че изявленията са стимулирани от " политическа ненавист ". Само през тази година са повдигнати обвинявания на минимум 794-ма обвинени, оповестява OVD-Info.

През февруари сибирската журналистка беше наказана на шест години затвор поради " подправена вест " за жертвите в Мариупол, откакто прекара близо година в предварителния арест.

През май тя беше преместена в затвор на повече от 1000 км от малолетните си деца, а през ноември беше упрекната в нахлуване над чиновник на пандиза, което може да добави още пет години към присъдата.
Значително по-строги закони
През 2023 година са формирани и минимум 16 наказателни каузи по обвиняване в " оправдаване на тероризма ". Много от делата са свързани с хора, които са коментирали или офанзивите, които, свързващ Русия с окупирания украински полуостров.

Освен това законодателите криминализираха " оправдаването " на екстремизма. Според анализаторите на OVD-Info това може да значи, че скоро ще се появят и редица каузи за всеки, който разяснява лице или организация, фигуриращи в листата на Кремъл с хипотетични екстремисти.

Най-малко 43-ма публицисти бяха застигнати от вълната от репресии през 2023 година по разнообразни обвинявания, нормално свързани с изказвания за войната в Украйна. Двама американски публицисти - от The Wall Street Journal и от RFE/RL - бяха задържани в Русия през 2023 година и остават в ареста.

През 2023 година се усилва и описът на Министерството на правораздаването с " задгранични сътрудници ". В него са добавени 217 лица и организации . 53 организации са оповестени за " нежелани " в Русия спрямо 23 през 2022 година На 30 ноември несъществуващото " интернационално ЛГБТ обществено придвижване ".

" Тази година законите, отнасящи се до обществените изказвания, " задграничните сътрудници " и " терористичната активност ", бяха доста по-строги ", споделя анализаторката на OVD-Info Елизавета Щиглиц.
 Защо съветската полиция за битка с безредиците нахлу в гей клуб  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Какво крие бъдещето
" Смятам, че войната стана допустима поради големите репресии в съветското общество ". Това споделя Мариана Кацарова, първият в историята на Организация на обединените нации специфичен докладчик по ситуацията с правата на индивида в Русия.

Пред Current Time тя споделя, че ситуацията в Русия е " доста комплицирано ".

" Това не значи, че няма деятели и наблюдаващи на правата на индивида в Руската федерация ", споделя тя. Кацарова оповестява, че до момента е получила повече от 200 отчета от деятели в страната. " Те работят, само че основите на гражданското общество са разрушени. "

След непровокираната война на Русия в Украйна през февруари 2022 година, " виждаме... обстановка, в която цялото законотворчество и държавната активност са ориентирани към заглушаване на гласовете на хората, гласовете на гражданското общество и антивоенните послания на хората ", споделя тя.

Елизавета Щиглиц прибавя, че тези трендове евентуално ще продължат и ще се засилят през 2024 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР