През 2023 г. са заловени 19 495 безстопанствени кучета, от

...
През 2023 г. са заловени 19 495 безстопанствени кучета, от
Коментари Харесай

Около 4 000 кучета са осиновени за година, повечето са изведени в чужбина

През 2023 година са хванати 19 495 безстопанствени кучета, от които близо 4000 са били осиновени. Това сочат данните от доклада за осъществяване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за 2023 година, признат от Министерски съвет. Той е направен на база систематизирана информация от всички 265 общини в 28 области в страната. Процентът на осиновените кучета и през 2023 година остава най-голям в областите София град, София област, Перник, Бургас и Велико Търново.

Домашни любимци за осиновяване са превозени най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

От документа излиза наяве още, че през миналата година в България е реализирано равнище на кастрация на безстопанствените кучета от 75%, при заложено такова не по-ниско от 70%.

Основните фактори, водещи до увеличение популацията на безстопанствените кучета, са изоставянето на домашните любимци и изхвърлянето на нежеланите им приплоди, както и лъжливите търговски практики. При покупка на нечистопородни кученца, по-късно, когато стопаните открият, че закупените животни не имат белезите на мечтаната от тях порода, постоянно ги изоставят.

Целта на Националната стратегия е да се ограничи изоставянето на домашни кучетата посредством повишение на информираността на стопаните за техните отговорности и отговорности към домашните им любимци.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР