През 2023 г. работата на банките у нас ще бъде

...
През 2023 г. работата на банките у нас ще бъде
Коментари Харесай

Диана Митева: За предизвикателствата пред банките през 2023 г.

През 2023 година работата на банките у нас ще бъде фокусирана върху няколко съответни задания: подготовката за въвеждане на еврото, измененията в икономическия цикъл, дигитализацията и зеления преход. Това съобщи за Българска телеграфна агенция Диана Митева, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) на формалния празник на банковата общественост - Денят на банкера.

Според Митева банковият бранш в България е съумял да остане постоянен, макар икономическите компликации, свързани с войната в Украйна и резултатите от коронавирус рецесията. Това е доста значимо, защото е съществена причина за посрещане на бъдещи опасности, свързани с обръщането на лихвения цикъл и прогнозите за задържане или закъснение на икономическата интензивност през идната година.

Оценките за 2022 година демонстрират още, че банковата система резервира равнището на доверие. Възстановяването на бизнес интензивността е дало своето положително отражение върху рентабилността на банките.

По последни данни общата финансова адекватност на банковата система доближава 21,09%, а съотношението на ликвидно покритие възлиза на 235,9%, оставайки доста над регулаторно изискуемите равнища както на локално, по този начин и на европейско ниво. В същото време брутният размер на необслужваните заеми и задатъци продължава да понижава, достигайки 5,9% към края на септември 2022 година

Очакванията за 2023 година са закъснение на темпа на кредитиране поради повишаване на лихвите и по-висок интерес към спестовността и банковите депозити като форма на различен приход.

Годината ще бъде предизвикателство поради курса на стягане на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ), което неизбежно ще се отрази и върху банките в страната.

По отношение на идното въвеждане на еврото в България Митева съобщи, че подготовката за него продължава.  

Чрез Асоциация на банките в България кредитните институции вземат участие в активността на разнообразни работни групи, образувани според Националния проект за въвеждане на еврото. В допълнение, всяка банка на самостоятелно равнище приема ограничения, касаещи техническата подготовка за въвеждане на единната валута, посочи тя.

По думите й, историческата промяна - замяната на лв. с евро, ще изисква сериозна подготовка от всички основни за действието на обществото ни органи и институции. Банките работят интензивно в тази посока и ще спомагат за ефикасното и оправдано протичане на процеса.

Председателят на Управителния съвет на АББ очерта и кои са новите трендове в банкирането. На дневен ред са устойчивите финанси и “зелената ” стопанска система и те въздействат от ден на ден върху бизнес интензивността на банките. Тече сериозна подготовка за покриване на условията на Директивата по отношение на отчитането на предприятия по отношение на устойчивостта (CSRD), която ще влезе в действие от 2025 година

Голяма част от банките в България към този момент следват вътрешни политики и цели, подкрепящи развиването на екологична и устойчива стопанска система, като интензивно работят по предложение на артикули и услуги, подкрепящи зеления преход и устойчивия метод за правене на бизнес, посочи Митева.

В бранша се работи и върху предлагането на все по-бързи, гъвкави и комфортни бизнес решения, които усъвършенстват потребителско преживяване. Новите технологии спомагат за персонализирането на офертите към клиентите. Подобряването на продуктите и услугите върви и ръка за ръка с усъвършенства на процесите, свързани с киберсигурността и финансовата просветеност.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР