През 2023 г. полската опозиция обяви, че ще разреши абортите

...
През 2023 г. полската опозиция обяви, че ще разреши абортите
Коментари Харесай

Украйна губи основния си съюзник по необичайна причина

През 2023 година полската съпротива разгласи, че ще позволи абортите незабавно откакто пристигна на власт. Но тя не съблюдава обещанието си. Напротив, тази тематика се трансформира в една от най-болните в съдружното ръководство и може да докара до неговото раздробяване. Какво се случва с правата на дамите в републиката?

Раждането не може да бъде прекратено

През октомври 2020 година Конституционният съд на Полша разгласи за нелегално изкуственото спиране на бременност заради заболяване или нежизнеспособност на плода. Освен това през 2019 година 98% от интервенциите са осъществени точно затова. След влизането на решението в действие страната беше обхваната от всеобщи митинги, само че управляващите не трансформираха решението си. Според локалните медии годишният брой на незаконните аборти в този момент варира от 10 до 150 хиляди.

Бременността може да бъде законно прекъсната единствено в два случая: в случай че заплашва живота на майката и в случай че има съображение да се счита, че зачеването е станало вследствие на закононарушение. Такива аборти има по хиляда-две годишно. Но и тук има компликации. Например през януари 2023 година избухна скандал заради обстоятелството, че лекарите не желаеха да извършат процедура на 14-годишна пациентка с интелектуални усложнения, която беше изнасилена от чичо си. Момичето не съобщило в точния момент за случилото се и даже не знаело за ситуацията си. Лекарите отказали помощ, като се позоваха на уговорка на съвестта, залегнала в закона: лекарят не може да извърши интервенция, в случай че тя опонира на неговите убеждения. Но когато историята беше разгласена, в страната въпреки всичко се появиха експерти, които извършиха своя дълг.

Трябва да се означи, че строгото законодателство в региона на абортите не оказва помощ за възстановяване на демографската обстановка. През 2023 година в Полша са се родили единствено 272 хиляди деца - това е най-лошата цифра от Втората международна война насам.

Забраната на абортите изигра забележителна роля за провалянето на консервативната партия " Право и правдивост " на парламентарните избори в края на предходната година. Според локалните специалисти и по тази причина тя е спечелила 35,38% и не е съставила държавно управление. Теоретично “ПиС ” може да бъде подкрепена от крайнодясната “Конфедерация ” (7,16 процента), само че трети сътрудник не се откри. Победата бе за коалиция от три политически сили: демократичната “Гражданска коалиция ” (ГК) - 30,7%, демократичните консерватори от “Третия път ” (ТП) - 14,4 %, “Нова левица ” (НЛ) - 8,61%. Те дадоха обещание да разрешат абортите, както и да разделят църквата от страната, да деполитизират медиите и да възстановят върховенството на закона.

Голяма политика

През януари 2024 година новият министър-председател на Полша Доналд Туск, представляващ Градска канализация, разгласи, че е подготвен да внесе в Народното събрание законопроект, който ще разреши спирането на бременността до 12-та седмица. Но той предизвести, че обединението има " разнообразни визии " по този проблем.

Председателят на Народното събрание Шимон Холовня, представляващ Търговско предприятие, се опълчва на либерализацията на законодателството. Той блокира работата по документа с обяснението, че няма потребност да се повдига толкоз мъчителна тематика преди локалните избори през април. Търговско предприятие възнамерява да се конкурира с “ПиС ” за консервативния електорат в селските региони, тъй че в този случай възбраната на абортите може да работи в интерес на някогашната ръководеща партия. Освен това, съгласно Холовня, президентът Анджей Дуда е няма да подпише закона, защото поддържа съвсем цялостната възбрана на абортите.

Но Левицата интензивно прокарва концепцията да се разреши на дамите сами да вземат решение дали да раждат или не. " Всяка трета жена в Полша е имала аборт. Това е част от нашия живот. Точно както бременността и раждането, достъпът до аборт е част от здравната система. Държавата е длъжна да обезпечи такава грижа на всички жители ", споделя членът, министър на равенството от НЛ Катаржина Котула.

На апела на Холовня да запазят успокоение, когато разискват абортите, левицата отговори с циничен език. В същото време, съгласно изследванията от януари до март рейтингът на утвърждение на ръководителя на Народното събрание е паднал от 60 на 49%.

Междувременно Холовня съобщи, че има намерение да взе участие в президентските избори в Полша през 2025 година Най-вероятно главният му съперник ще бъде някой от Градска канализация. В този смисъл Туск може да завоюва от сегашните офанзиви против ръководителя на Народното събрание.

Традиционни полезности

Водещият специалист на РИСИ Олег Неменски припомня, че Полша е много консервативна страна. А апелите за либерализация по предписание се свеждат единствено до облекчения, а не до цялостна независимост на майката да се разпорежда с плода си. " За доста поляци абортът е осквернение. Борбата за опазване на възбраните е съвсем свещена за тях. Освен това не би трябвало да забравяме, че даже Градска канализация е част от консервативната Европейска национална партия. Тя е доста по-ляво от ПиС, само че като цяло това са два фрагмента от „ Солидарност “, прецизира специалистът.

В същото време Неменски отбелязва: макар че възбраната на абортите непрекъснато се разисква в Полша, тази тематика надали ще стане причина за държавна рецесия. Градска канализация и Търговско предприятие са задоволително близки като възгледи, с цел да се карат за това, а левицата би трябвало да се радва, че въобще попаднаха в ръководещата коалиция. " Досега поляците не бяха склонни да гласоподават за комунистите, само че обстановката се трансформира. Малко евентуално е NL да желае да напусне държавното управление. Напротив, би трябвало да се възползва от обстановката, с цел да усили признанието си. В тази връзка за левицата абортът е мотив за пиар, а не за раздробяване на обединението ”, споделя Неменски.

Денис Денисов, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Русия, показва, че религиозността играе значима роля в консерватизма на поляците. Както знаете, католическата черква е срещу изкуственото спиране на бременността. " Както във всяка страна, в Полша има последователи на абортите, само че те са прекомерно малко, с цел да получат съществено посланичество в Народното събрание. На собствен ред настоящето държавно управление надали ще се интересува от разединение на обществото на фона на спора в Украйна ", споделя Денисов.

Защитниците на абортите способстваха за промяната на държавното управление, само че новите полски управляващи не бързат да им благодарят. Напротив, не е изключено опитът за узаконяване на абортите да докара до сериозна политическа рецесия и връщане на “ПиС ” на власт.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24421Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед27221Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед66008Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед31452Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13516Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед547143Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177796Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135950Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121535Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91770Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов19400Напрежението сред НАТО и Русия пораства Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР