През 2023 г. Nvidia стана първият в света производител на

...
През 2023 г. Nvidia стана първият в света производител на
Коментари Харесай

Може ли Broadcom да повтори фурора за трилион долара на Nvidia?

През 2023 година Nvidia стана първият в света производител на чипове с пазарна капитализация за трилиони долари, като в този момент цената ѝ възлиза на 1.8 трилиона $. Това съставлява голям скок от 1810% единствено за пет години. Историческият напредък на Nvidia бе подхранван от бързия напредък на пазара на изкуствен интелект (AI), който провокира оживени продажби на нейните високотехнологични графични процесори за центрове за данни за обработка на задания с AI.

Печалбите на Nvidia са впечатляващи, само че може ли Broadcom, който набъбна с близо 350% през последните пет години и е на стойност към 590 милиарда $, да последва образеца ѝ и да се трансформира в идващия парещ производител на чипове до края на десетилетието?
Разликите сред Broadcom и Nvidia
Broadcom е по-диверсифицирана компания от Nvidia. Нейният бизнес за произвеждане на полупроводници създава необятен набор от безжични, мрежови, оптични и индустриални чипове и чипове за предпазване на данни. Освен това тя има и софтуерен сегмент, който дава инфраструктурни услуги, услуги в облака и киберсигурност.

През фискалната 2023 година (която завърши през ноември предходната година) Broadcom генерира 79% от приходите си от бизнеса си с чипове и 21% от софтуерния си отдел. Тя генерира и една пета от общите си доходи от Apple, която има многогодишно съглашение за закупуване на нейните безжични, радиочестотни и мобилни чипове.

Broadcom може да наподобява прекомерно подвластна от цикличния пазар за произвеждане на чипове и поръчките на Apple, само че чака неотдавнашното придобиване на облачния колос VMware да разшири доста софтуерния ѝ сегмент. Подобно на Nvidia, Broadcom също чака всеобщото разширение на пазара на генеративен изкуствен интелект (б.а. – който е виновен за 20% от приходите ѝ от полупроводници през четвъртото тримесечие на фискалната 2023 г.) да подхрани дълготрайния ѝ напредък.
Дългогодишният шеф на VMware България е отстраненПридобиването на VMware: Една от най-големите IT покупко-продажби завърши
Бизнес моделът на Nvidia е по-прост от този на Broadcom. През последното си тримесечие тя генерира 80% от приходите си от своето бързоразвиващо се поделение за центрове за данни. Нейният бизнес с графични процесори за игри съставлява 16% от приходите, а 4% идват от професионална визуализация, автомобилостроене и OEM чипове. Nvidia създава чипове от по-висок клас от Broadcom, само че и двете компании са производители на чипове без лични заводи, които разпореждат поръчки на външни леярни като Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Broadcom не пораства толкоз бързо, колкото Nvidia
До 2016 година днешната Broadcom в действителност се наричаше Avago Technologies. Това е годината, в която Avago придобива първичната Broadcom и наследява нейната по-утвърдена марка.

Преди да закупи Broadcom, Avago неведнъж се разрастваше посредством огромни придобивания. Вече като Broadcom тя продължи да се уголемява неорганично, като купи CA Technologies, звеното за корпоративна сигурност на Symantec и VMware, с цел да построи своя софтуерен бизнес.

Органичният напредък на Broadcom и продължаващите придобивания разрешиха на компанията да усили годишните си доходи с 15% годишен ритъм на напредък (CAGR) от фискалната 2016 година до фискалната 2023 година Коригираните доходи на акция нарастват с 21%. От фискалната 2023 година до фискалната 2026 година анализаторите чакат приходите и облагите на компанията да набъбнат с годишен ритъм на напредък от надлежно 19% и 18%, защото тя интегрира VMware и продължава да уголемява подразделенията си за произвеждане на чипове и програмен продукт.

За съпоставяне, Nvidia усилва приходите си и поправената си облага на акция с по-бърз ритъм от надлежно 21% и 23% от фискалната 2017 година до фискалната 2023 година (която завърши през януари предходната година). От фискалната 2023 година до фискалната 2026 година анализаторите чакат приходите и облагите ѝ да се усилят със CAGR от надлежно 61% и 133%, защото пазарът на изкуствен интелект продължава да се уголемява.
Но Broadcom към момента е чудесна акция за напредък
Трябва да одобряваме всички тези оценки с известна доза сол, само че Nvidia би трябвало да пораства доста по-бързо от Broadcom в обозримо бъдеще. Освен това Broadcom наподобява по-отдадена на генерирането на постоянен двуцифрен растеж на приходите и облагите от диверсифицираното си портфолио, вместо да преследва стремглава агресия от по-малък избор на чипове като Nvidia.

Въпреки това Broadcom към момента може да се трансформира в производител на чипове за трилион $ до края на десетилетието, в случай че просто резервира сегашната си оценка и темпове на напредък. Акциите на Broadcom през днешния ден наподобяват рационално оценени на цена от единствено 27 пъти прогнозната облага – и в случай че се резервира този коефициент и се усилят приходите със постоянен ритъм от 15% от фискалната 2026 година до фискалната 2030 година, пазарната капитализация може елементарно да надвиши 1.2 трилиона $ до последната година.

Ето за какво Broadcom може и да не притегли толкоз внимание, колкото Nvidia, само че въпреки всичко е един от дребното обещаващи производители на чипове, които имат късмет да последват Nvidia в клуба на производителите с четири запетаи.

*Статията има изчерпателен темперамент и не съставлява съвет или рекомендация за вложения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР