През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден

...
През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден
Коментари Харесай

Историята на Мелексис: От полупроводниците на Живков до милиард чипове

През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Използваме рождения ден на вестника като мотив да разкажем сполучливи истории за бизнеси, които растяха през години на провокации. Избрахме компании, които са с добра известност, от разнообразни браншове и разнородни като благосъстоятелност, с цел да обрисуваме техните достижения и бизнес средата у нас.Поредицата. Началото на бизнеса в страната е сложено при започване на 90-те години от обвързваните компании Elex и Sigma Delta. Постепенно белгийците вършат три завода, два от които продават сполучливо и резервират " Мелексис ". Софийската компания през днешния ден работи в обещаващия бранш на чиповете и има 850 чиновници. През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Използваме рождения ден на вестника като мотив да разкажем сполучливи истории за бизнеси, които растяха през години на провокации. Избрахме компании, които са с добра известност, от разнообразни браншове и разнородни като благосъстоятелност, с цел да обрисуваме техните достижения и бизнес средата у нас.Поредицата. Началото на бизнеса в страната е сложено при започване на 90-те години от обвързваните компании Elex и Sigma Delta. Постепенно белгийците вършат три завода, два от които продават сполучливо и резервират " Мелексис ". Софийската компания през днешния ден работи в обещаващия бранш на чиповете и има 850 чиновници.
Чуждите вложители в България трайно са дефицитни, още по-редки са екземплярите във високотехнологичния индустриален бранш. Но един белгийски предприемач - Роланд Дюшатле, поглежда към страната още при започване на 90-те. Макар първо да е спънат от властта в приватизацията, той съумява да построи три предприятия, все с фокус софтуерни артикули за автоиндустрията.

Белгийската група гладко основава три обособени завода - през днешния ден " Сенсата ", ИМЕ и " Мелексис ", които в този момент имат оборот от над 1 милиарда лева годишно и над 6000 чиновници. И въпреки в това време да продава два от тях на световни играчи, вложителят си резервира и развива " Мелексис България ". След инвестиция от над 75 млн. евро през последните пет години от софийската фабрика годишно към този момент излизат по 1 милиард чипа, главно за гладната автоиндустрия. Или в резюме, в случай че Тодор Живков помпозно е разкрил завода за полупроводници в Ботевград, то от останките му групата на Дюшатле е основала българската котловина на чиповете.
Реклама Другите бизнес истории от поредицата
Белгийската авантюра

Българската история на Elex и Sigma Delta, двете компании с присъединяване на Роланд Дюшатле, стартира при започване на 90-те години на предишния век, когато белгийският предприемач търси благоприятни условия за бизнес в неотдавна отворилата се Източна Европа. Той насочва погледа си към страната по съвет на Иван Даракчиев - български бежанец в Белгия и инженер по микроелектроника, който го убеждава, че тук има положителни експерти.
Реклама
През 1992 година Elex прави предложение да купи елементи от ботевградския цех " Микроелектроника " с желанието да създава интегрални схеми. Изборът не е инцидентен - предприятието има дълга история. Създадено през 1965 година като Завод за полупроводникови принадлежности и намерено от Тодор Живков с емблематичното му благопожелание: " Тази година цех за полупроводници, следващата година за цели проводници! ", през годините то се уголемява до комбинат, който сплотява производството на интегрални схеми, транзистори, диоди и оптоелектронни принадлежности. До договорка тогава обаче не се стига. По същото време Elex придобива дружество за чипове в Ерфурт в Източна Германия - през днешния ден част от свързаната компания X-FAB, и насочва напъните си натам.

Другото сдружение - Sigma Delta, обаче продължава да търси благоприятни условия за произвеждане на електронни модули и през същата година основава софийската " Сигма делта България ". Именно тя по-късно ще се трансформира в основата на " Мелексис ". Към оня миг компанията работи в три области - асемблиране на електронни произведения, планиране на чипове и произвеждане на тестово съоръжение.

През 1997 година белгийската група въпреки всичко съумява да купи елементи от " Микроелектроника ". Година по-рано ботевградският цех е влезнал в разпродажба и Агенцията за приватизация е почнала незабавна продажба на обособени елементи (което е и повода през днешния ден на площадката да работят десетки разнообразни предприятия). Идеята на компанията е посредством новорегистрираното си " ЕПИК електроник асембли " (по името на дъщерната EPIQ) да преустрои постройките и да разшири производството. Впоследствие обаче построява и оборудва нова фабрика в града, която поема услугите по монтаж на електронни произведения за клиенти. След като през 2002 година белгийската EPIQ придобива Sensor-Nite, в Ботевград е основана още една компания - " Сензор найт индастриал ", за произвеждане на датчици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР