През 2023 г. изобщо не трябваше да има дефицит. Управляващите

...
През 2023 г. изобщо не трябваше да има дефицит. Управляващите
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Допреди три години идеята за бюджетни дефицити изглеждаше като абсолютно ненормална

„ През 2023 година въобще не трябваше да има недостиг. Управляващите постановиха една линия на дефицити и надали не изясняват, че е обикновено да има 3% недостиг, което единствено допреди три години изглеждаше безусловно ненормално като концепция и на никой финансов министър нямаше да му хрумне да го прокарва. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime финансовият специалист и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.
Това въобще не е за хвалене. Това е неуспех от позиция на концепцията на постоянна финансова и бюджетна политика, която носи развиване на една страна.
Любомир Дацов, финансов специалист и член на Фискалния съвет

„ От 30 години се занимавам с бюджети. Досега подобен метод не съм виждал “, разяснява Дацов.

„ За месец ноември бяха изхарчени 11 милиарда лева В предходните месеци харченето беше към 5-6 милиарда Повишеното харчене се финансира посредством недостиг “, уточни той.

„ Бюджетът би трябвало да бъде ефикасен и транспарантен. Нито един от тези критерии не виждаме да бъде изпълнен. За страдание видяхме всички порочни практики са се запазили и ги видяхме и през декември в същия тип “, счита финансистът.

Според него дефицитът през 2023 година може да се окаже по-голям поради повишената прогноза за Брутният вътрешен продукт.

Дацов акцентира, че политиката на дефицити се основава на плаващи пясъци и няма по какъв начин да продължава дълготрайно.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР