През 2023 г. фокусът в проектите за смарт-градове ще се

...
Коментари Харесай

Forrester: устойчивост и IoT оглавяват прогнозите за 2023


През 2023 година фокусът в плановете за смарт-градове ще се измести от умното осветяване и мрежовата съгласуваност към интелигентните решения за сигурност, чака Forrester (снимка: CC0 Public Domain)

Как изменението на климата въздейства върху периферните калкулации? Ами върху IoT? Изменението на климата и „ осиротели “ IoT устройства ще са основни за измененията в ИТ промишлеността през идната година, предвижда Forrester в най-новия си отчет. Очакванията за трендовете през 2023 година приказват най-вече за периферните калкулации, обхващайки целия набор на бизнес-сценарии.

Най-новият отчет на Forrester бе оповестен при започване на месеца. Ето главните заключения от нeго:

Нулево доверие и конфиденциални калкулации

Нулевото доверие се трансформира в по-често повтарян рефрен в последно време на фона на шокиращия растеж на киберзаплахите, големия брой профили и софтуерни принадлежности, които хората употребяват, икономическата рецесия.

Forrester предвижда, че разработчиците ще стартират да употребяват периферни калкулации и периферно предпазване за конфиденциални калкулации в опит да подобрят сигурността. Нулевото доверие и многооблачните среди мрежа са два нововъзникващи пазара, които дават обещание динамично развиване в идната година.

„ Осиротелите “ IoT устройства могат да се натрупват

Доставчиците на IoT също усещат икономическата рецесия и нейните вероятни следващи резултати. Какво се случва, когато услуга, построена с дадени преимущества – да вземем за пример натурален език, динамични актуализации и самодейна поддръжка – към този момент не може да поддържа връзка с „ кораба-майка “, тъй като самата компания е починала на фронта на икономическата рецесия? Никой не може да позволи тази обстановки пълноценно.

Ако дадена IoT компания спре да работи, това може да остави хиляди дребни, всеобщо създавани устройства „ осиротели “. Forrester предвижда, че икономическият спад може да унищожи повече от 350 милиона IoT „ тухлички “, като се стартира от високоговорители и се стигне до е-велосипеди.

Edge и IoT за земеделието

Според Venture Scanner и Forrester, IoT решенията за работливост в земеделието са се трансформирали в промишленост за 16,5 милиарда $. Както изменението на климата, по този начин и геополитическата конюнктура имат огромно влияние върху селското стопанство през днешния ден.

Производството на храни, поддържано от Edge и IoT технологии, се показва като допустимо решение в изискванията на дефицит на служащи, промени във веригите на доставки и все по-жестоките суши в доста райони. IoT периферните устройства могат да облекчат работата на земеделците посредством наземни, въздушни и галактически датчици плюс периферна обработка и разбори за наблюдаване на водата и химията.

Gartner също сочи, че осъзнаването на изменението на климата ще продължи да бъде мощен фактор за смяна на бизнес-практиките по света. Отговорността за екологията към този момент е на дневен ред незабавно след облагите и приходите, когато става дума целите на вложителите.

Умните градове – смяна на капацитета

Интелигентно улично осветяване, енергиен мониторинг, повсеместна мрежова съгласуваност – за тези неща се приказва към този момент години. Въпреки това Forrester предвижда, че описаните улеснения е малко евентуално да върнат в града работещите хора, които са избягали в градската външна страна или селските региони по време на пандемията.

Вместо това, съгласно Forrester, хората ще вземат решения по-скоро поради нарасналите равнища на престъпност и опасенията за публичната сигурност. Това ще е по-същественият фактор, когато става дума за умни градове.

Starlink – с фокуса върху бизнеса?

Starlink, звеното за сателитен интернет на SpaceX, е освен това от фирма; това е събитие, което хората би трябвало да наблюдават, когато става дума за трендовете в телекомуникациите, споделя Forrester. И предвижда, че компанията ще реалокира фокуса си от домашните си клиенти към бизнеса. Домашните консуматори ще продължат да употребяват услугата, само че може да чакат повече неволи, тъй като към този момент няма да са най-важните за компанията.

5G ще продължи да бъде най-важната технология за информационните оператори долук, на земята. Бавното внедряване на 5G в селските и отдалечените региони значи, че бизнеси като умните трактори и други смарт-технологии за индустриалното земеделие, производството и енергетиката могат да бъдат съществени клиенти на сателитните снабдители.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР