През 2023 г. Белгия вече няма да има най-големия бюджетен

...
През 2023 г. Белгия вече няма да има най-големия бюджетен
Коментари Харесай

Само България и Словакия имат по-голям бюджетен дефицит от Белгия в ЕС

През 2023 година Белгия към този момент няма да има най-големия бюджетен недостиг в Европейски Съюз, като е изпреварена от България и Словакия, написа белгийското издание „ Тейд “, представено от белгийската новинарска организация Белга.

Прогнозният недостиг на Белгия до неотдавна е бил 5,9% от брутния вътрешен артикул (БВП), или 33,6 милиарда евро, което се дължи на големите пакети от помощи за подкрепяне на фамилиите и предприятията в условия на енергийна рецесия. В последната стратегия за непоклатимост, тази прогноза е поправена до недостиг от 5,1% от Брутният вътрешен продукт, или 29 милиарда евро. Подобрението се дължи на по-ниската инфлация и цени на силата, което е разрешило по-бързо понижаване на обществените помощи за електрическа енергия.

Сега, откакто всички страни са завършили своите стратегии за непоклатимост, излиза наяве, че България (6,4% от БВП) и Словакия (6,3%) са още по-зле от Белгия. Според депутата от десноцентристката, националистическа партия „ Нов фламандски алианс “ Сандер Лонес тези страни са в рецесия от месеци и нямат постоянно държавно управление.

Държавният секретар по въпросите на бюджета Алексия Бертран (Открити фламандски либерали и демократи) обаче прикани да бъде оценен окончателният резултат, който през 2022 година е по-добър от предстоящото (3,9% от БВП). Това е в сходство със междинното европейско ниво. Тя счита, че държавното управление е на прав път, с в допълнение подкрепяне от 1,8 милиарда евро през март и планувана промяна от 1,2 милиарда евро през есента.

„ Данните за многогодишния бюджет са пагубни “, отговори Лонес. Той твърди, че без промяна федералният недостиг ще бъде с 13 милиарда евро по-висок до 2028 година

В програмата за непоклатимост обаче белгийското държавно управление си е сложило за цел до 2026 година да сведе недостига под прага от 3%. „ Фокусът се реалокира върху идващия парламент “, споделя Лонес, който недоумява дали Европейската комисия към момента ще има вяра на Белгия.

Програмите за непоклатимост на европейските страни демонстрират, че енергийната рецесия е засегнала тежко доста страни, даже и спестовните. Така да вземем за пример Германия ще бъде „ на алено “ с недостиг в размер на 4,2% от Брутният вътрешен продукт през тази година, а Австрия – с 2,5%.

Етикети: белгияБългариябюджетен дефицитСловакия
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР