През 2023 г. астрономическото лято ще започне на 21 юни,

...
През 2023 г. астрономическото лято ще започне на 21 юни,
Коментари Харесай

Астрономическото лято настъпва в сряда

През 2023 година астрономическото лято ще стартира на 21 юни, сряда, в 17:57 ч. българско време. 

Това е денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ " Св. Климент Охридски " в София, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, тъй като на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдаващ, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето минава тъкмо през зенита, а за София то се издига до височина 70 градуса и 46 дъгови минути  над южния небосвод, в 13:28:25 ч. за обсерваторията на СУ, разясни Маркишки. Това в действителност е моментът на така наречен локално пладне по същинско слънчево време за същото наблюдателно място.
 
В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), покрай границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните стартира да понижава, само че изначало незабележимо - едвам с по няколко секунди през всеки от идващите дни, посочи физикът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР