През 2022 година в общината са родени 176 бебета с

...
През 2022 година в общината са родени 176 бебета с
Коментари Харесай

Община Елин Пелин дава до 5 000 лв. финансова помощ за новородени


През 2022 година в общината са родени 176 бебета с непрекъснат и сегашен адрес, от които 56 са в гр. Елин Пелин, като измежду новородените в обитаемоте места има и четири двойки близнаци, оповестяват от общината.

Броят на непрекъснатото население на община Елин Пелин я дефинира на трето място от 22-те общини в Софийска област, след Самоков и Ботевград.

Тези данни са резултат и от целенасочената политика на кмета Ивайло Симеонов, обвързвана със стимулиране на раждаемостта и възстановяване на изискванията на живот. От 2017 година насам действа Наредба за реда и изискванията за разпределяне на финансова помощ за новородено дете, както и непрекъснато се основават и надграждат удобни условия за младежите да основават фамилии и да отглеждат децата си в Елин Пелин.

“Дългосрочен приоритет на Общината е да стимулира младите фамилии в Елин Пелин да имат повече деца. Полагаме сложни старания в тази посока - както да осигурим нужната обществена и просветителна инфраструктура и да подобрим към този момент съществуващата, по този начин и да предложим съответните финансови тласъци ”, разяснява кметът Ивайло Симеонов.

Вече 6 години Община Елин Пелин предоставя финансова помощ при раждане на дете, която е по-голяма от помощта, отпускана от страната, и не е обвързана с приходите на фамилиите. За параленост сумата, която страната дава при раждане на първо дете е 250 лева, за второ – 600 лева, за трето дете е 300 лева, а за всяко последващо - по 200 лева

С новото изменение на Наредбата за финансова помощ, признато с Решение №1035 по Протокол №47 от 26.01.2023 година на ОбС-ЕП, използвана за деца родени след 01.01.2023 г. размерът на помощта може да доближи 5000 лева. за трето дете, спрямо заложените в наредбата критерии. Това е най-голямата сума, отпускана от локалните управляващи в страната, в поддръжка на младите фамилии и ефикасен инструмент за смяна на демографските индикатори.

Чрез новата редакция на наредбата от януари 2023 година са увеличени също по този начин и сумите, които родителите от общината получават за първо и второ дете, като са добавени и стадиите за разпределяне на помощта - при раждане на детето, при постъпването му в детска градина и при започване на учебно заведение, както следва:
1 000 лева. – оптималната сума за първо дете /отпуска се на три етапа/. 2 000 лева. – оптималната сума за второ дете /отпуска се на три етапа/. 5 000 лева. – оптималната сума за трето дете /отпуска се на три етапа/.
 

През 2022 година са подкрепени 79 фамилии на деца, родени през годината в община Елин Пелин и са отпуснати суми на още 7 фамилии с трето дете по идващ стадий на заплащане. Общата сума на изплатените финансови помощи през миналата 2022 година възлиза на 45 950 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР