През 2022 година Сметната палата ще извърши общо 335 одита

...
През 2022 година Сметната палата ще извърши общо 335 одита
Коментари Харесай

ОДИТИ: Сметната палата влиза в държавните дружества и предприятия

През 2022 година Сметната палата ще извърши общо 335 одита съгласно признатата си Програма за одитната активност за 2022 година От тях 285 са финансовите одити на годишните финансови доклади на бюджетните организации и общини. Одитите за сходство при финансовото ръководство са 34 и при тях ще бъде тествана законосъобразността на ръководството - спазването на нормативните и вътрешните актове, публичните поръчки и други Одитите на осъществяването са 5 и с тях ще бъде открито дали дейно и ефикасно се ръководят обществените средства и действия. Специфичните одити са 11 и измежду тях, с изключение на наложителните по Закона за Сметната палата, са планувани одити на търговски сдружения и държавните предприятия, чиято активност е от огромен публичен интерес, като те са един от акцентите за одит през тази година в Програмата. Планирани са характерни одити на:
- „ Столичен автотранспорт “ ЕАД. Дружеството, чийто едноличен притежател на капитала е Столична община, към 31.12.2020 година регистрира насъбрана загуба над 33 млн. лева, която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи предстоящи кредитни загуби в размер на над 10 млн. лева.;
- Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “. За 2020 година след данъчно облагане загубата на предприятието е над 11 млн. лева, а ръководи забележителна по мярка и стойност обществена държавна благосъстоятелност.
- „ Българска банка за развиване “ ЕАД. При осъществения от Сметната палата одит на активността на министъра на стопанската система по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала е установено, че огромните предприятия са обект на значително кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надвишават тези в Българска народна банка.
- Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Екатерина” ЕАД, гр. София. Сто % е държавното присъединяване в капитала й, заема едно от лидерските места измежду кардиологичните и кардиохирургични центрове и е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит, поради и обстоятелството, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови болести.
- „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ЕАД. Едноличен притежател на капитала е „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. За 2020 година средносписъчният състав на сдружението е над 2 300 души. Към 31.12.2020 година е отчело близо 340 млн. лева счетоводна загуба преди налози, а насъбраните загуби към тази дата са над 1,1 милиарда лева Налице е нараснал публичен интерес поради цените на продажба на електрическа енергия.
- Одит на активността на министъра на районното развиване и благоустройство по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала - 14 са търговски сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала: 7 сдружения за водоснабдяване и канализация; „ Геозащита” ЕООД; „ Автомагистрали “ ЕАД; „ Български ВиК Холдинг” ЕАД; „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД; „ Национален център за териториално развиване “ ЕАД; „ Проинвекс “ ЕООД и „ Фонд ФЛАГ” ЕАД. От 01.06.2021 година „ Главно ръководство строителство и възобновяване “ ЕАД е с прекъсната комерсиална активност и е оповестено в неплатежоспособност.
Изборът на одитните задания (незадължителни по закон) от Сметната палата е ориентиран към възстановяване на ръководството на обществените средства и действия. Сред критериите са: информация за несъответствия, сигнали от трети страни, вероятни отрицателни последствия за обществото, индикации за интерес от страна на Народното събрание. Отчитат се също нарасналият публичен интерес, размерът на обществения запас, обсегът на обществените услуги.

Отговарящ на множеството от тези критерии да вземем за пример е плануваният одит на осъществяването „ Оптимизиране на организацията на регистрите на държавната администрация “. В държавната администрация на централно и териториално равнище към 31.12.2017 година се поддържат общо 17 797 регистри. От тях над 15 хиляди са свързани с даването на административни услуги, а останалите - с други управнически действия. От регистрите на централно равнище близо 85% не разрешават автоматизиран продан на данни. От разпознатите към 16 хиляди регистри на териториалната администрация близо 5% се водят единствено на книжен притежател, а над 80% са във формати, които не разрешават електронен продан на данни.
В програмата за 2022 година са планувани още 4 огромни одита на осъществяването:
- Осигуряване на непрекъснатост и качество на образованието в системата на предучилищното и учебно обучение в изискванията на COVID-19;
- Европейски средства за научни проучвания, нововъведения и дигитализация;
- Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.;
- Приоритетна ос 1 на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 “.

Сред одитите за сходство при финансовото ръководство са на Министерството на науката и образованието, на Държавната организация за бежанците към Министерския съвет, на Комисията за енергийно и водно контролиране, на Държавната организация за българите в чужбина към Министерския съвет, на Агенцията по заетостта, на Изпълнителната организация „ Морска администрация “, на Университета за национално и международно стопанство и на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ – София.
Задължителни одитни задания по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс са:
- доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България;
- бюджетните разноски на Българската национална банка и тяхното управление;
- доклада за осъществяването на бюджета на държавното публично осигуряване;
- доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК;
- финансовата активност и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии;
- на предизборните акции за парламентарните избори на 11 юли и на 14 ноември 2021 година и за президент и вицепрезидент на 14 ноември 2021 г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР