През 2022 г. за пръв път в България са се

...
През 2022 г. за пръв път в България са се
Коментари Харесай

За първи път 8000 повече българи се върнаха у нас, отколкото избягаха

През 2022 година за пръв път в България са се върнали 8000 души повече, в сравнение с са я напуснали. Това демонстрира, че траекторията на икономическото ни развиване е вярна, сега сме на към 62% от средноевропейските приходи. Това, което видяхме от Ирландия, Полша, Чехия, Хърватия, е, че в случай че достигнем 70%, огромна част от хората, работещи в този момент на открито, стартират да се връщат. По-добре им е тук стопански и обществено да живеят. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев пред, съобщи Евроком.

Относно наближаващата ротация в кабинета, той разяснява: " Това, което беше и остава контрактувано, е Мария Габриел да стане министър председател. Това чакаме и това сме оповестили, че ще подкрепим ".

" Със сигурност попълването на регулаторите ще бъде тежка задача. Още повече че има такива, които изискват 160 гласа, с цел да се одобряват кандидатурите. Неслучайно има регулатори с изтекли мандати от дълго време, някои още от 2016 година, защото това постоянно е тежка и комплицирана процедура, която изисква доста самообладание. Съмнявам се, че ще мине без звук и безболезнено за обществото. Това е идната вълна на действителна смяна на институционалната рамка в страната. Трябва да се изберат хора, които да си свършат качествено работата, с цел да живеем всички в по-добра среда ", сподели още Василев.

Важността от участието ни в Шенген е извънредно значимо за стопанската система ни, акцентира още Асен Василев. А влизането ни и по суша, по думите му, е въпрос на " още малко диалози " с Австрия. " Ще отпуши доставките до общия пазар и износа, както и преноса, който минава през България и който пораства извънредно бързо. Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево е втората най- натоварена сухопътна граница в света, а общо на българо-турската граница се обработват над 4000 камиона дневно. Затова за нас е доста значимо да имаме Шенген и по суша, с цел да приключим интеграцията си в общия европейски пазар. Както Европейска комисия сподели, безусловно всички критерии са изпълнени и е въпрос може би на още малко диалози с сътрудниците от Австрия, с цел да се посочи тъкмо по кое време и по какъв начин да стане ", добави той.

По тематиката за еврозоната, Василев разяснява: " Записаните в бюджета за 2024 година цифри са изцяло реалистични. Това, което имаше като аршин за недостиг, е изпълнено и планирано за следващата година не виждам никакъв проблем. Инфлацията спада, само че в България с малко по-бавни темпове, в сравнение с в Европа, тъй като нашата стопанска система не е в криза. Другата причина е, че цените на храните и силата, които бяха съществена причина за инфлацията у нас, спадат по-бавно. През юни 2024 година ще бъде конвергентният отчет, който ще включи и данните до края на май за инфлацията. Надявам се до тогава да сме покрили и този аршин за влизане в еврозоната ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР