През 2022 г. светът видя още един впечатляващ скок в

...
През 2022 г. светът видя още един впечатляващ скок в
Коментари Харесай

Европа ускорява фотоволтаичната експанзия

През 2022 година светът видя още един впечатляващ скок в потреблението на слънчева сила, като конфигурираните 239 гигавата нов потенциал съставляват нарастване с 43 % по отношение на миналата година. Този величествен растеж е резултат от непрекъснатите нововъведения в региона на фотоволтаичните технологии и напъните за прекосяване към по-чиста и устойчива енергийна система. Според оценките на специалистите от SolarPower Europe, позитивните развития, които не престават през първата половина на 2023 година, ни насочват към още по-впечатляващ растеж, писа pixotab.com.

С общата номинална мощ от 341 гигавата, която се чака да бъде добавена до края на 2023 година, слънчевата сила продължава да заема значимо място в енергийния пейзаж. Най-интересното е, че в случай че темпът на разширение остане същият, може да се доближи впечатляващият предел от един терават на година до 2030 година Това би било голямо достижение и стъпка към постигането на световните цели за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид.

Европейските страни изиграха забележителна роля в този растеж. През 2022 година Европа също добави обилни 46 гигавата нов фотоволтаичен потенциал, което подхожда на почти 19,2 % от международния приръст. Освен това, континентът има устойчиво нарастване в производството на слънчева сила от 2016 година Нарастващият интерес към зелените технологии и националните задължения за битка с изменението на климата поддържат този позитивен тренд в Европа.

В съпоставяне, Съединени американски щати са вложили по-малко в разширението на фотоволтаичните системи. В годините сред 2016 и 2018 година, растежът забави, само че през 2020-те години още веднъж набра скорост. През предходната година, Съединени американски щати инсталираха почти 20 гигавата нов безоблачен потенциал, което съставлява 12 % от новоинсталирания фотоволтаичен потенциал в света. Със своята ангажираност и научни проучвания в региона на зелената сила, Съединени американски щати остават значим състезател в региона на слънчевата сила след Китай, който господства с 34 % от новите съоръжения.

Слънчевата сила продължава да бъде основен фактор в напъните по реализиране на стабилно и чисто енергийно бъдеще. Нейният напредък и разпространяване по света ни насочват към по-зелена и по-устойчива енергийна система, която има капацитет да понижи излъчванията на въглероден диоксид и да ни води към постигането на задачите за битка с изменението на климата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР