През 2022 г. се проведоха първите археологически разкопки на църквата

...
През 2022 г. се проведоха първите археологически разкопки на църквата
Коментари Харесай

Фрагмент с надпис е открит при проучвания на църквата „Света Богородица“ в Мелник

През 2022 година се организираха първите археологически разкопки на църквата „ Света Богородица “ в исторически квартал Армения на гр. Мелник, където е открит откъс с надпис.
Надписът е разчетен от гл.ас. доктор Николай Шаранков, водещ епиграф в България. Ръководител на изследването е гл. ас. доктор Методи Златков - Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките, а съветник – проф. д.и.н. Виолета Нешева. В екипа бяха включени експерти от Археологически музей-Сандански и Регионален исторически музей - Благоевград.

Отличиха се ясно два интервала на застрояване. Първият е от ΧΙΙΙ – ΧIV в., когато е издигната черква с дължина над 14 м. Тя съществува до XVII – XVIII в. и към нея се развива некропол. Вторият интервал на застрояване е от Възраждането. В средата на ΧΙΧ в. върху руините на по-ранната черква, е издигнат доста по-голям храм с обща дължина 32,60 м. Този втори храм, дружно с подпорните зидове към него, трансформира изцяло облика на терена на обекта. По-голямата част от стените на възрожденския храм са непокътнати на височина от към 2 м, а южният дувар е непокътнат на височина 6 м.

При изследването са открити фрагменти от средновековни и възрожденски фрески и над 65 находки – фрагменти от каменни кръстове, керамика, разнообразни железни предмети и други

Сред тези находки се откроява откъс от седемредов строителен надпис от XIII – XIV в. /на снимката/.
В текста му се загатва възобновяване на социална постройка в средновековния Мелник с напъните на незнаен до момента свещеник на име Василий. Датата, изписана в края на текста, за жалост е непокътната единствено отчасти, без годината – 13 април или 13 юли. Предполагаме, че този надпис е обвързван с преустрояване на средновековната черква.

Обектът е включен с постер в Националната галерия „ Българска археология през 2022 година “, която се открива на 15.02.2023 година в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.
Каменният надпис ще бъде изложен в експозицията на НАИМ-БАН за три месеца.
Археологическите разкопки се организираха с финансовата поддръжка на Министерството на културата и община Сандански.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР