През 2022 г. състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк

...
През 2022 г. състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк
Коментари Харесай

Е-байк и нова кауза в Байк и рън за Чепън 2022

През 2022 година надпреварата по планинско тичане и колоездене “Байк и рън за Чепън”, проведено от магазини “Стената” и Община Драгоман, навлиза във второто си десетилетие. На 15 октомври край Драгоман следва 11-то издание, в което още веднъж се чака да се записват над 800 бегачи и байкъри, решени да показват висок спортен дух измежду красивата природа на Чепън планина и Драгоманското тресавище.

Навлизайки в юношеска възраст, конкуренцията продължава да се трансформира - тази година колоездачите ще могат да се включат в набиращата известност дисциплинираност Е-байк с маратонска отдалеченост 44 км за феновете на електрическите колела. Останалите дисциплини остават непроменени с разликата, че тази година колоезденето не носи точки в класирането на Български колоездачни серии. Регистрацията за всички категории е отворена на chepan.stenata.com/register като ранната регистрация продължава до 15 юни.

Вече трета година “Байк и рън за Чепън” надпреварата остава правдиво на природозащитните дела като тази година публично афишира своята поддръжка в дългогодишна самодейност за проучване и отбрана на птиците, чиито естествени местообитания измежду дивата природа и край водните басейни са сложени под сериозна опасност:

Тази година 5 лева от всяка стартова такса ще бъдат дарени за Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак 2022 година, провеждан годишно от 2019 година Съвместно от НПМ-БАН, ИБЕИ-БАН, СДП " Балкани ", Фондация ЛЬО Балкан и господин Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия. За идеята ще бъде дарена и 50% от цената на продажбите на обичайна забрадка Buff, с неповторим дизайн за всяко издание на Байк и рън за Чепън, който тази година е реверанс пред пъстрото птиче царство. Красивият Buff, дело на художничката София Попйорданова, ще може да бъде открит в магазина на Национален природонаучен музей, както и в магазини “Стената” след средата на август.

“Байк и рън за Чепън” продължава да оказва помощ на СДП “Балкани” и АПБ в основните им действия по възобновяване инфраструктурата на Драгоманското тресавище и опазването на столетни дървета. Така надпреварата оставя правилно и на основната си задача, заложена при основаването му - поддръжка на дейния метод на живот, разпространение на бягането и колелото като екологични способи на напредване и разпространение на красивия драгомански район като опция за екологичен туризъм наоколо до столицата. Всичко това ръка за ръка с постоянно отговорно отношение към природата.

Какво съставлява и за какво е значимо опръстеняването на птици?

Основният фокус на опръстенителния лагер е проучване миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път " Виа Понтика ". Това се прави посредством опръстеняване на птици - един от най-простите и в същото време значими способи за проучването на птиците и тяхната миграция. Това самобитно маркиране разрешава да се следи както придвижването им в границите на дадена територия, по този начин и миграцията на дълги дистанции от и до техните места за зимуване. Опръстеняването постоянно е и единственият метод да се следи продължителността на живота при птиците и възрастта, в която доближават полова зрялост и стартират размножаване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, аргументи за гибел, възраст и размер на популацията за даден тип птица.

Други цели на лагера са образованието на нови откриватели и опръстенители на птици, както и на доброволци от всички възрасти в проучване и запазване на природата. Вижте.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР