През 2022 г. Румъния и България отбелязват най-ниското равнище на

...
През 2022 г. Румъния и България отбелязват най-ниското равнище на
Коментари Харесай

Цените в Румъния и България - най-ниски в ЕС

През 2022 година Румъния и България означават най-ниското ниво на цените на потребителски артикули и услуги от крайното ползване на семействата в границите на Европейски Съюз, което е 41 % по-ниско от междинното за Европейски Съюз. Това демонстрират данни на Националния статистически институт на Румъния, представени от Българска телеграфна агенция. На другия полюс по този индикатор са Дания (49 на 100 над междинното за ЕС), Ирландия (42 на 100 над междинното за ЕС), Люксембург (37 на 100 над междинното за ЕС) и Финландия (26 на 100 над междинното за ЕС).
" Индексите на ценовите равнища показват какъв брой единици от една и съща валута са нужни за закупуване на еднакъв размер артикули и услуги в разнообразни страни. През 2022 година за потребителски артикули и услуги в състава на извънредно ползване се заплащат 100 евро на равнище Европейски съюз, а в двете крайности - 149 евро в Дания и надлежно 59 евро в Румъния и България ", се показва в документа на Национален статистически институт.
Статистиката цитира изказване на Евростат, съгласно което Румъния е най-евтината страна - членка за групата " Храни и безалкохолни питиета " (72 процента), следвана от Полша (73 процента), а на противоположния полюс са Дания и Люксембург, с най-високо равнище на цените за тази група артикули (121 процента). България записва най-ниско равнище на цените в групите " Алкохолни питиета и тютюн " (66 процента), " Облекло и обувки " (80 процента) и " Поддръжка на дома, вода, електричество, газ и други горива " (38 процента), следвана от от Полша.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР